Nei till alkoholreklam på Norska TV 3

I IOGT-NTO:s tidning Accent nr 2/2013 står det att Norska TV 3 kommer att sluta sända alkoholreklam i sina sändningar. Detta medan svenska TV 3 fortsätter sända denna reklam.

Ändå medger ett direktiv från EU att Sverige kan upphöra med sin alkoholreklam, vilket TV-kanalen väljer att inte göra. Varför upphör då Norge att sända sin reklam? I en kommentar till den Norska tidningen Dagen säger Press- och informationsansvarige på TV 3/Viasat Glenn Ø Støldag:

Vi har förstått från den Norska regeringen och Stortinget att förbudet mot alkoholreklam gäller även i fortsättningen, även om det handlar om program och sändningar utomlands ifrån. Vi rättar oss efter regler och gällande lagar.

Enligt Accent har IOGT-NTO anmält flera TV-bolag till Granskningsnämnden för radio och TV i avsikt att stoppa alkoholreklamen i program som vänder sig till en svensk TV-publik. Detta trots att förbudet mot alkoholreklam i TV även gäller i svensk TV, säger de produktionsbolag som har sitt säte i Storbritannien att brittisk lag gäller. IOGT-NTO kontrar med att säga att program som vänder sig till en svensk publik, borde omfattas av svensk lagstiftning. Detta enligt effektlandsprincipen. Ärendet behandlas i skrivande stund av Storbritanniens version av Granskningsnämnden, Ofcom.

I väntan på svar från Ofcom, har IOGT-NTO skickat ett brev till MTG som äger Viasat för att få svar om varför de tolkar samma lag på olika sätt i olika länder.

Det beror på att lagarna inte är identiska, säger pressansvarige Per Lorentz hos MTG/Sverige, den norska lagen uttryckligen säger att Norge behåller undantaget från AVMS-direktivet vad gäller alkoholreklam.

Text: Liselotte Frejdig
Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

En reaktion till “Nei till alkoholreklam på Norska TV 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s