Vindens skugga – En sann läsupplevelse

vindens skuggaFör några år sedan kom boken ”Vindens skugga” av spanjoren Carlos Ruiz Zafón ut på svenska. Det märkliga är att den blev hyllad i media av en enig kritikerkår, samtidigt sålde den dåligt till allmänheten. Trots både billighetsupplaga och pocketutgåva, hittade den inte till den stora massan av bokälskare.

Det känns nästan lite ironiskt eftersom en lokal som heter ”De glömda böckernas gravkammare” spelar en väldigt stor roll i berättelsen som utspelar sig i Barcelona.

När berättelsen börjar är bokens jag, Daniel Sempere, nyss fyllda tio år. Han lever tillsammans med pappan som har ett antikvariat. Mamman har dött några år tidigare. I tioårspresent tar pappan med honom till ”De glömda böckernas gravkammare”, en plats han inte får avslöja för någon, inte ens sin bästa vän. Till slut går pappan med på att mamman också kan få veta hemligheten.

Det visar sig, att på en avsides bakgata till Las Ramblas, bakom en stadig dörr med skjutlucka gömmer sig en bokskatt. Det är som ett stort hav av böcker och bokhyllor i flera rum. Daniel går omkring, alldes stum av beundran inför alla böcker. Till slut hittar hans bok honom. Tanken är att han ska adoptera den, och om möjligt, lära sig den utantill så den inte faller i glömska.

Boken heter ”Vindens skugga” och är skriven av Julián Carax. Daniel blir helt förtrollad av boken och bestämmer sig för att läsa allt som Carax har skrivit. Det visar sig vara lättare sagt än gjort, eftersom bokförlaget inte finns kvar längre, deras boklager brann ner under mystiska omständigheter, så Daniels bok tycks vara den enda som finns kvar.

Pappan tar med honom till en kollega som kanske vet något om Carax. Det visar sig att kollegan bara vet lite grann om honom, men blir desto ivrigare när han får veta att det finns en kvarvarande bok av Carax. Han erbjuder Daniel 300, 400 och 500 pesetas för boken, men Daniel vägrar sälja den.

I boken får vi följa Daniel och hans jakt på Carax och hans böcker under några år, från ung pojke och till han blir vuxen. Zafón arbetar som manusförfattare i Hollywood och det märks tydligt. Det är spänning, romantik, olycklig kärlek, dramatik, svartsjuka, mord. Det låter säkert överdrivet, men den innehåller allt, och lite till.

Undertecknad läser väldigt mycket och det här är en av de absolut bästa böcker jag läst, alla kategorier! Rekommenderas varmt till alla som vill ha både läsäventyr och en -upplevelse!

Text: Liselotte Frejdig

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s