Kan vi börja tala om FAS 3-fällan?

6F6A1129 (2) Livet börjar tufft för våra unga, som ska fajtas om både utbildning och jobb. Månadens debattskribent undrar om inte FAS 3 har fler nackdelar än fördelar. Har man väl hamnat där så är det svårt att ta sig ur det hela.

Många av våra unga har fastnat i ekorrhjulet. Med en dålig start redan i grundskolan gör det inte lättare för tonåringar och unga vuxna att klara av utbildningen i gymnasiet. Risken blir då stor, att den unge bli utestängda från arbetsmarknaden. Risken att de blir apatisk sittande framför datorn eller mobilen ligger nu nära till hands. Det kan i olika fall leda till ensamhet när många tonåringar sitter själva större delen av dygnet, det kan i sin tur skapa ett dåligt självförtroende. Det är lätt att fastna i ett mönster och vända på dygnet, att sova på dagarna och spelar datorspel på nätterna. Självbilden kan lätt rubbas och känslan av att inte synas eller behövas, förstärks hos den unge individen som inte har hunnit skaffa sig så många livserfarenheter.

Ingen återvändo
På grund av detta hamnar många i arbetsförmedlingens åtgärder. Där erbjuds söka-jobbkurser och kurser i hur man lär sig att skriver CV. Man träffar även en coach som ska lär en hur man söker jobb på bästa sätt. Men för det mesta inte brukar leda fram till några förändringar. Efter tre och ett halvt år av åtgärder och arbetslöshet, slussas de vidare till fas- tre. Som är sista åtgärden och där slutar all hjälp. Dit är nu flera tusen unga arbetslösa på väg, till regeringens så kallade jobb- och utvecklingsgarantin.( fas-3). Har de unga väl hamnat där kan det bli svårt att komma vidare, har man otur kan ungdomarna bli kvar till pensionen. FAS-3 är sista anhalten.

Text: Lotta Tammi
Foto: Kid Overgaard

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

En reaktion till “Kan vi börja tala om FAS 3-fällan?

  1. Ta ingen skit!

    Lösningen är att vi i fas galenskapen organiserar oss! Ett fack där vi är välkomna är SAC.se kolla deras hemsida. Lär dig dina rättigheter och få ett starkt skydd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s