Månadens Tips

jedgar

J.Edgar

Det finns mängder med filmbiografier. Vad som förenar dem är att de oftast har en skådespelare som är större än filmen. rolltolkningen överglänser filmens förtjänster. Detta är fallet med Leonardo Di Caprio och filmen J. Edgar. Filmen är historien om FBI:s tillkomst och dess obestridde ledaren J. Edgar Hoover. Historiebakgrunden är USA:s dramatiska 1900-tals historia som med Clint Eastwoods regi blir levande och skickligt i scensatt med enkla medel. Det som är det viktiga är skådespelarinsatsen och där Leonardo Di Caprio är fullständigt lysande i porträttet av en hänsynslös man som inte skydde några medel. Samtidigt gestaltar Di Caprio Hoover som en man med en stor osäkerhet som döljs under den strama och självsäkra ytan.

Text: Henrik Sjöberg

Det du inte såg Det du inte såg (2)
av Patrik Sjöberg med Markus Lutteman

Patrik Sjöberg är framför allt känd som en mycket skicklig höjdhoppare. Han tränade från ung ålder, struntade i stort sett i skolan och vistades på idrottsanläggningen flera timmar varje dag. Det gav resultat. Vad som komplicerar saken är att han blev sexuellt utnyttjad av sin tränare. Att han blev utnyttjad, säger Sjöberg, var ett pris han var villig att betala, annars skulle han aldrig ha nått så långt som han gjorde. Boken är tjock, vilket säkert kan skrämma en del, men texten flyter på bra, och den är intressant att läsa även för undertecknad som inte alls är sportintresserad; träningen varvas nämligen med målande personporträtt, personliga tankar och man dras med i Patriks starka vilja och hårda träning – och han når mål efter mål!

Text: Maria Lundby Bohlin

Jagwar MaHOWLIN_PACKSHOT_FINAL_DIGITAL2400
Howlin

Ibland stöter man på musik som sticker ut. Kreativitet, leklusta och flummighet samsas på Jagwar Mas debut. Den australienska bandet tar fasta på det sena 1980-talets och det tidiga 1990-talets dansmusik som hade Manchester som bas. Till detta blandas Beach Boys-aktiga harmonier som snyggt harmonierar med den elektroniska, hypnotiska pulsen. Lyssna på låten Come to Save me så förstår du. Den här skivan har gått varm hos undertecknad den varma sommaren 2013 och den växer för varje spelning. Jagwar Ma gör partymusik för hjärnan som fungerar på den perfekta sommarfestivalen och hemma i vardagsrummet en kulen höstkväll.

Text: Henrik Sjöberg

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s