Berättelser om oss

76547Sånger om könsidentitet är mer än ovanliga. I skrivande stund är det fem låtar som är kända av undertecknad. Men nu har samlingen utökats med ett helt album!

Bland de tidigare utgivna låtarna kan undertecknad komma på fem låtar/grupper. ‘Lola’ med Kinks, ‘Walk on the wild side’ med Lou Reed, ‘Walking in the rain’ med Flash and the pan, ‘Sweet Jane’ med Velvet Underground och ‘Bedsitter’ med Soft Cell.

Det är den brittiska duon Goldfrapp (bestående av Alison Goldfrapp på sång och synthesizer och Will Gregory på synthesizer) som nyligen släppt ett album som heter ”Tales of us”. På den varvas influenser, idéer och infall från både dikt och verklighet. Låten ”Annabel” handlar om en baby som föds intersexuell. Babyn opereras till pojke, men i puberteten kommer han underfund med att han egentligen vill vara/bli flicka. Och den flickan heter Annabel. Nej, den bygger inte på en verklig person, utan idén kommer från romanen med samma namn, skriven av Kathleen Winters.

Låten ”Dean” bygger på en verklig person. Den handlar om en man som är transvestit, vilket hans flickvän känner till. Men, hon är ändå osäker på vem hon kommer att möta när de har date. Är det den blyge Dean eller den charmiga Donna? Hon har inga problem med att hennes pojkvän bär kvinnokläder och sminkar sig, utan det jobbiga är hon inte vet i förväg vem hon kommer att möta.

Många kanske tycker att det här inte är mycket att skriva låttexter om, eller att det är ett jobbigt ämne att höra om. Andra tar emot det med öppna armar och dito sinne. Detta oavsett om det är fiktion eller fakta. Samtidigt antyder titeln ”Tales of us” en intern grupp. Det hade inte varit samma sak om den hetat ”Tales of them”, ”Tales of others” eller något liknande. Nu blir det en sak inom en liten grupp eller för ett fåtal.

För den som är van vid Goldfrapp sedan tidigare, kommer den här skivan som en överraskning. I stället för disco, uptempo eller techno, blir det nu lugna och välskrivna melodier. De flesta texterna är mångtydiga och lämnar mycket till fantasin att tolka. ”Whose face are you gonna wear when we meet?” eller ”When you walk in your only dream, Annabel”. I det senare exemplet går det att höra ”When you walk in your lonely dream, Annabel”, utan alltför mycket fantasi.

Slutomdömet är ändå mer än positivt. Enda nackdelen är att det bara är tio sånger. Samtidigt, det här är ett tungt ämne och det är lätt att det blir för mycket och tungt att höra om fler {livs}öden och äventyr. Det är inte direkt en dansskiva, utan mer att luta sig tillbaka och njuta av i hörlurar på lämplig volym. Bravo, Goldfrapp!

Text: Liselotte Frejdig

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s