Praktikbanken har jobb i valven

3467347837Föreningssparbanken har en historia där man jobbade aktivt med sina lokalsamhällen. Nu heter man Swedbank, men genom Anders Paulssons arbete knöt man till sig flera organisationer, för att under november månad genomföra det som kallas Ungdomsveckan.

– Vi vill vara en aktiv del av vårt samhälle, och ge tillbaka där vi verkar. Som bank har vi valt att satsa mycket på ungdomar, vi tycker att det är viktigt att de får komma ut i samhället i ett tidigt skede, berättar Anders Paulsson, kontorschef på Swedbank Karlstad.

I år samarbetade banken de med flera parter, däribland en rad företagare, för att se till att ungdomar lättare ska kunna hitta sysselsättning. De kallar detta årligen återkommande arrangemang för Ungdomsveckan, vilket äger rum i deras lokaler på Östra Torggatan.

– Under tre-fyra års tid har vi arrangerat något som heter Praktikbanken, där vi bjuder in företagare och ungdomar. Vi samarbetar också med Arbetsförmedlingen för att träffas och skapa vad som till en början är praktiktillfällen, men som sedermera kan leda till jobb, berättar Anders. Han berättar att det varje år har varit ett välbesökt arrangemang, och att de under Ungdomsveckan i år, har haft en rad aktiviteter mellan måndag till fredag. Under den torsdag som ASP Bladet fanns på plats, arrangerades bland annat så kallad ”speeddating” mellan ungdomar och företagare.

– Jag känner mig väldigt stolt och glad att vi har kunnat samarbeta med Arbetsförmedlingen och kommunen, för att få ut flera ungdomar i jobb. På fyra dagar har vi redan nått flera arbetsplatser, ungefär femton stycken, jag vet också att två personer blivit anställda, av erfarenhet vet jag att det inte stannar här, berättar han.

Hundra nya jobb
En annan av de personer som funnits på plats under Ungdomsveckan, är Peter Bäckstrand på Karlstads kommun. I sitt jobb så arbetar han för fullt för att se till att deras satsning på att få ut hundra unga i jobb, ska bli verklighet. Han kom till Swedbank något sen och lite andfådd, för att informera de samlade om det hela.

– Det är en satsning som politiken har velat göra i Karlstad. I juni månad beslutade kommunstyrelsen att vi skulle ta fram hundra jobb i kommunen som man ska kunna vara på under en begränsad tid, berättar Peter för ASP Bladet.

– Vi tänker att man ska få ha möjlighet att få vara ute på den här arbetsmarknadsåtgärden mellan sex månader upp till ett år, säger Peter.
När denna tid, som kan variera mellan person till person, är över – så hoppas Peter Bäckstrand att de ska ha lockat fram en vilja hos den enskilda personen, att antingen utbilda sig, söka vidare hos andra verksamheter eller företag, eller kanske få ett mer långsiktigt jobb på samma arbetsplats.

– En förhoppning är att en del ska stanna kvar här, i samma verksamhet, berättar Peter.
I juni kom startskottet för att ta fram dessa platser och även att matcha rätt person med rätt plats. I det här läget så har man tagit fram vilka platser det väl handlar om. Det är nu det stora arbetet börjar.
– Vi håller just nu att titta på vilka personer som skulle kunna vara aktuella för de här arbetena, och det gör vi tillsammans med Arbetsförmedlingen, berättar Peter.

Speeddejtande ungdomar
Men dagen innehöll givetvis inte bara chefer och ansvariga för olika verksamheter. Det fanns även deltagare på plats, som kanske var nyfikna på vad speeddating innebär. En av dem var Christopher Edlund, som funderade på vad detta kunde innebära för hans del.

– Jag har aldrig varit här tidigare. Jag vill se vad som finns, vilka företag som är här. Jag är mer intresserad av teknik och fastighet, det är sånt jag har sysslat med lite tidigare. Det är ju bra med erfarenhet, berättar Christopher för ASP Bladet.
För hans del skulle han kika runt lite på vad som erbjöds, andra ringlade sig i långa köer för att prata med de arbetsgivare som fanns där. Några samlades hos Carin Coach, som driver ett eget företag inom coaching.

– Jag känner att jag har massor att bidra med, och den grupp ungdomar som kom idag kommer inte alltid så lätt ut på arbetsmarknaden. Det här är superviktigt att jag visar att jag vill vara här, berättar Carin.
I hennes fall finns en förhoppning att hon bättre ska kunna erbjuda sin kompetens mot de ungdomar som befinner sig här, eller är i liknande situation.

– Vi lever i en väldigt snabb tid, där vi har massa val varje dag. Coaching handlar om att bli chef över sin egen tid och sitt eget liv, säger hon för ASP Bladet.
När hon och ASP Bladets reporter lämnar lokalen är den närmast tom, så när på några flitiga städare från ett städbolag – ungdomarna har gått hem för dagen. Kanske med hopp om praktik, eller annan sysselsättning. Men många hoppas troligen än mer på lön, ett arbete som skapar grogrund för trygghet i förhållande till de räkningar man kan förvänta sig dimpa ner i brevlådan – i slutet varje månad.

Text: Robert Halvarsson
Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s