En skola med dans och sång

PER_1593_01I en trevlig miljö och väl bemötta av Kerstin Wallmyr hade ASP Bladet glädjen i att besöka Kulturskolan i Karlstad. under rundvandring visades lokaler upp, präglade av en kreativ anda. Instrument av varierande slag vittnar om att här fylls luften av musik, dans och sång.

– Vi har delat upp utrymmena instrumentvis, förklarar Kerstin.

I den nedre korridoren finns stråk- och slagtoner. Stora trumset som delvis fyller rummen. Ljudet är ganska isolerat, men visst får man räkna med att dela med sig av ljud till sina likasinnade skolkamrater. Teater och dans är förlagt till en angränsande lokal. Det finns en studio, för inspelningar. På övervåningen står pianon tätt ihop och i många rum. Här finns också sång, både solo och i kör.

I ett av rummen bjuder Kerstin på en liten stunds pianospel. Där berättar hon att hon även jobbar som kantor. Gitarrer pryder väggarna och trots att det är lov kan man lätt föreställa sig ljuden och barnens ådra i detta till synes välanvända ”kulturhus”. Musikterapi finns som ett koncept, och en liten lokal är avsatt till barn med särskilda behov. Där lär man sig bland annat koordination och att spela instrument, vilket även främjar undervisningen på det teoretiska planet.

Vem styr detta skepp?
Kerstin Wallmyr kom till Kulturskolan som musiklärare 1996. Hon jobbade i grundskolan med kör och i ensemblen. Musik och sång har präglat Kerstins liv. Hon började tidigt att rikta in sig på musik, sen gick hon kantorsutbildning och blev församlingsmusiker. Avslutningsvis landade hon som musiklärare, och nu har hon stigit i graderna till kulturskolechef.

Musikskolan startade för femtio år sen drygt, 1961 närmare bestämt. Kommunstyrelsen som det hette på den tiden, tog ett beslut att man skulle ha en kommunal musikskola. Då stod det helt i kommunens regi, och det gör den delvis fortfarande. Idag lyder de under Barn och ungdomsförvaltningen. Kulturskolan skiljer sig från andra skolor genom att den är frivillig. Man söker själv dit. Kulturskolan är den enda kulturskolan i Karlstad, och är unik genom att de erbjuder estetiska ämnen, och strävar efter professionalism. Man ägnar obligatorisk skoltid åt att kreativt bevara kulturen.

Eleverna utvandrar i andra änden
På frågan om hur det går för eleverna sen, efter kulturskolan lyser Kerstin upp.
– Många fortsätter som konstutövare, framförallt inom musiken. Främst med stråk och blåsinstrument. Men även inom dans och teater. Bland tidigare elever finns bland andra en känd koreograf vid namn Karl-Olof Berg, som startade sin karriär på skolan.

Många sitter nu i orkestrar och jobbar professionellt, vilket gläder Kerstin och säkert också resten av landet.

Avgifterna följer landets styre
Under Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiets styre i Karlstads kommun var huvudmålet att skolan skulle förbli avgiftsfri. Vid regeringsskifte i landet blev det avgifter införda, vid sidan om kommunens stöd. Detta har svängt lite fram och tillbaka, men i fjol blev kulturskolan återigen avgiftsbelagd.
– Jag tror att en del kan backa på grund av avgifter. Säger Kerstin, och man kan se en generell minskning på ansökningsköerna. Men man vet ju inte riktigt vad det beror på.

Minskar kulturintresset överhuvudtaget? Man kan se en minskning på ansökningar till blås och stråkinstrument även på högre utbildningsnivå. Men de som fortsätter kommer delvis från denna charmiga och välbehövliga skola. De för vidare kulturen i en ren form, med våra små medborgare längst fram med fanan.

Text: Barbro Bruun
Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s