Välkommen till Karlstads kommun!

Så löd rubriken för en torsdagseftermiddag på Karlstad CCC den 21 november, då kommunen informerade om hur den fungerar och vilka möjligheter det finns att påverka.

Välkommen till kommunen

Eftermiddagen avslutades med information från Handikappföreningarna Karlstad och pensionärsorganisationerna.

Till denna temaeftermiddag hade ett 60-tal personer samlats för att lyssna till information om Karlstads kommun och Handikappföreningarna Karlstad samt de olika pensionärsorganisationerna. Ett urval av det som presenterades under eftermiddagen kommer vi fokusera på i denna artikel.

Motion och medborgarförslag
Det finns två sätt att påverka vår kommun, nämligen genom motioner och medborgarförslag. Motioner läggs av politiker, medan medborgarförslag kan läggas av varje myndig person som är folkbokförd i kommunen. Ett sådant förslag kan dock bara läggas av enskilda privatpersoner och inte av grupper.

Den 1 juli 2002 kom en lag som öppnade upp möjligheten för kommunerna att införa medborgarförslag som ett sätt att påverka. Den 1 januari 2004 infördes detta påverkanssätt i Karlstads kommun. Kostnaden för kommunen att hantera dessa förslag ligger på cirka en miljon kronor. Av de förslag som kommer in, så är det ungefär en tredjedel som får bifall, eller med andra ord blir godkända att genomföras.

Samverkan
Ett sätt för kommunen att få veta vad invånarna vill är genom samverkan med olika grupper. Detta sker exempelvis genom ungdomsfullmäktige, näringslivsråd, pensionärsråd, rådet för personer med funktionsnedsättning, med flera.

Rådet för personer med funktionsnedsättning
I detta råd sitter representanter för kommunen och förtroendevalda företrädare från bland annat Handikappföreningarna Karlstad, som är en paraplyorganisation för ett flertal föreningar i området.

Dialog
Det finns två typer av dialog; brukardialog och medborgardialog. Från kommunens sida känner man att dialogen inför ett beslut behöver bli bättre. Därför tittar man på olika exempel hur man gör i andra kommuner, och ska ta fram vad som ska gälla i vår kommun.

Synpunkter
Till skillnad från medborgarförslag, så kan synpunkter lämnas av alla, även grupper.

Kontaktcenter
Detta är vägen in till Karlstads kommun. Här får du svar på de vanligaste frågorna och kan man inte svara direkt så är löftet att återkomma med ett svar inom två dagar, eller förmedla frågan till en handläggare som kan besvara den. Kontaktcenter ligger i Bibliotekshuset och har öppet måndag-torsdag klockan 8-18 och fredagar klockan 8-17.

Text: Karl-Peter Johansson
Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s