RSMH Kalstasola har växtvärk

NYSuewhfrMedlemstillströmningen till RSMH Kalstadsola har ökat och de anser därför att de behöver större lokaler till sina medlemsaktiviteter. I detta års första debattartikel får ni läsa en version av det brev de skickade till Arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Karlstads kommun om detta ämne.

Hej!
RSMH-Kalstasola växer och behöver en större lokal för att tillgodose våra med­lemmars behov. Vår nuvarande lokal är en etta med kokvrå, vilket är för litet.

RSMH, Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, är ett ideellt partipolitiskt obundet och religiöst neutralt förbund, som genom socialpolitisk kamp och kamratstödjande verksamhet verkar för dem, som hotas av, eller upplevt sociala eller psykiska svårigheter.

Förbundet är öppet för alla som vill verka för dessa syften. Grunden för RSMH:s verksamhet är medlemmars kunskaper om och erfa­renheter av den sociala och psykiatriska vården och de påfrestningar som finns i samhället. Formen som drivs är en ideell förening. Deltagarna/brukarna har inflytande genom medlemsmöten. Verksamheten har funnits i cirka 2 år med nuvarande inriktning.

Verksamheten bygger på kamratstöd och intressepolitik och utgår från arbetsgrupper med minst en ansvarig för olika aktiviteter. Styrelsen har det övergripande ansvaret. Några av våra många aktiviteter är: Caféverksamhet, självhjälpsgrupper, olika studiecirklar, friskvård, matlagningscirkel, bokcirkel och intressepolitikscirkel.

Vi vill främja återgången genom att vara en mjuk brygga mellan ingen sysselsätt­ning och ett mjukt steg närmare en mer aktiv sysselsättning.

Vi arbetar utifrån följande devis: ”Jag ser dig – Jag lyssnar på dig – Jag räcker min hand för att hjälpa dig – Jag räcker min arm för att stötta dig.”

– Vi behöver större lokaler för att kunna växa, beläget centralt på orten för att de flesta medlemmar ska kunna ta sig till verksamheten. Vi har medlemmar som till exempel har social fobi som vill vara delaktiga men har svårt med att vara i trånga miljöer, därför är det också vik­tigt med större lokal och med fler rum.

– Stort kök för att kunna laga mat till­sammans som frukost och lunch.

– Stort allrum så att det finns plats för alla, vid föreläsningar och öppet hus.

– Ett datarum med datorer för att starta en ungdomsverksamhet och kunna ha kurser och grundläggande datautbild­ning för alla medlemmar. Stöd för att kunna betala räkningar på datorn.

– Ett vilorum med säng och fåtölj, så att medlemmar ska kunna vila. För med­lemmar som söker psykakuten och inte blir inlagda kan ett få ett rum att vila i med kamratstödjare dygnet runt.

– Ett eller flera aktivitetsrum där det finns tillgång till att måla, skulptera, pär­lor, papper och att sticka och virka. Vi kommer att ha försäljning av saker som medlemmar gjort.

– Minibuss för uppsökande verksamhet och för att t ex hämta medlemmar som bor utanför Karlstad som har svårt att ta sig till föreningen i Karlstad. Och för att kunna göra stora och små inköp till föreningen.

Text & foto: RSMH Kalstasola
Brevet är något redigerat av:
Olle Stagnér och Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s