Nej till alkotest

123Kärnkraftverken, flyget och tåget har alkotester på sin personal. Detta har med säkerheten att göra. Men när Gävleborgs landsting ville införa fri-
villiga alkotester på sin personal sa Datainspektionen (DI) nej. Detta skriver tidningen Vision i sitt februarinummer.

Landstinget hävdar att det handlar om att fånga in anställda med missbruksproblematik och att höja patientsäkerheten. De räknade med att testa tjugofem procent av sin personal under varje år. Men DI säger alltså nej. Anledningen är landstinget inte har rätt att samla in testresultaten. Juristen Oskar Öhrström på DI säger till tidningen:

– Det är stora restriktioner för hur man får samla in sådana här uppgifter. Man får inte göra det så slentrianmässigt som vi uppfattar att landstinget hade för avsikt att göra.

För att få tillstånd krävs att uppgifterna kopplas till varje individ och ärende. Upptäcks ett gravt missbruk är arbetsgivaren skyldig att rehabilitera.

Landstingsdirektör Svante Lönnbark beklagar att DI säger nej. Han säger till tidningen att de har stöd från fackligt håll och tycker att DI har fel om patientsäkerheten. Lönnbark hänvisar till kärnkraftverken, flyget och tåget som har alkotester på sin personal.

Text: Liselotte Frejdig
Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s