Böckernas värld är för alla

WTNkpng1_Katy_AM_Norrköpings_stadsbibliotek_Norrköping_1– Ska vi läsa om skiten också? Räcker det inte med att vi lever mitt i den, sa en av deltagarna i den grupp som ingår i Norrköpings stadsbiblioteks bokcirkel för missbrukare. Detta rapporterar Det kreativa facket, DiK:s webbsida om.

I Norrköpings stadsbibliotek hade man problem med att frekvent vara påhälsade av en missbrukarkrets som använde lokalerna som värmestuga. De stökade omkring och störde folk. Frustrationen växte bland personalen som kände att något måste göras, frågan var bara vad? Hur skulle man göra för att få dem att sluta använda biblioteket för detta ändamål? Fanns det några alternativ? Frågan blöttes och stöttes tills en dag någon klok person föreslog en helt annan lösning. En bokcirkel för missbrukare! Skulle man på något sätt kunna få dem intresserade av det utbud som fanns till hands? Böcker, tidningar, och kanske till och med få dem att börja läsa? Frågan togs vidare, utvecklades och ledde så småningom fram till en behandlingsmetod.

Via en öppenvårdsmottagning och ett behandlingshem för kvinnor startade stadsbiblioteket tillsammans med socialkontoret i Norrköping upp bokcirklar som nu körs för tredje terminen. En bibliotekarie leder tillsammans med en behandlingsassistent bokcirkeln där man läser och diskuterar självbiografier med missbruksteman. Det har fått deltagarna att öppna upp och att våga berätta om saker de tidigare aldrig vågat. De delar med sig av och uttrycker känslor vilket i sin tur gett fler positiva effekter.

I början var det dock många som var skeptiska. De tyckte att det räckte med att de levde ett miserabelt liv med alkohol och droger, man behövde liksom inte läsa om eländet också. Men när bokcirklarna drog igång så försvann motståndet.

Text: Roger Trondsen

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s