Bolöshet och hemlöshet lokalt

2I Karlstad jobbar kommunen bland annat med bostadssociala kontrakt, för utsatta grupper. I en stad på 87 000 innevånare, uppskattar kommunen att cirka 250 personer är öppet hemlösa.

Kommunen ser det som sitt åtagande att kunna tillhandahålla bostad åt alla och använder sig av något som kallas ”bostadssocialt kontrakt” för de utsatta grupperna. Detta innebär att den sökande, om vissa kriterier uppfylls kring bland annat drogfrihet, kan få ett andrahandskontrakt där kommunen står som förstahandshyresgäst.

Utöver de bostadssociala kontrakten finns det ett antal olika lösningar som en bostadsgrupp på kommunen jobbar med. Till exempel ett tak-över-huvudet-garanti, där de använder sig av värdshus, vandrarhem och hotell för att klara av belastningen. För samma ändamål blockhyrs också en fastighet med sexton lägenheter, varav åtta används för så kallat akutboende. Att blockhyra innebär att man hyr ett helt hus med flera lägenheter av en fastighetsägare, och att man sen i sin tur hyr ut lägenheter i andra hand.

Andra lösningar som finns är kontrakt för kommunplacerade flyktingar, hyresgaranti, bostad först och kommunala hyresgarantier, och kraven för dessa skiljer sig åt en del.

Karlstads kommun samarbetar idag med elva fastighetsägare och jobbar med boplaner i form av trepartsavtal mellan sökande, kommun och hyresvärd. Ett system som man tycker fungerar bra där alla är nöjda, säger man i ”Bostad för alla”-rapporten. Ett samarbetsavtal mellan Karlstads Bostads AB (KBAB), Socialtjänsten och Arbetsmarknads- och socialnämnden reglerar åtgärder och stödinsatser.
Riktlinjen är att tio procent av tillgängliga lägenheter ska reserveras för bostadssociala kontrakt och kommunplacerade flyktingar.

Text: Roger Trondsen
Illustration: Martin Bäckström-Ledin

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s