Barnvagnsmarsch mot mödradödlighet

1Onsdagen den 23 april är ett datum som angår alla mödrar. Då demonstrerade flera tusen mödrar och sympatisörer i en barnvagnsmarsch. Om detta kunde man läsa i Fria Tidningen.

Över hela landet manifesterade mödrar i något som kallas för Barnvagnsmarschen. Den anordnades för femte året i rad av Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU med syftet att uppmärksamma mödradödligheten i världen. Man vill sätta kvinnors hälsa högre upp på den politiska dagordningen.
Förra året var deltagarantalet cirka 3000 fördelat på ett 30 tal orter. På de flesta ställen var det den lokala RFSU-avdelningen som arrangerat det hela, men även andra arrangörer har förekommit.

– Det är fantastiskt att se hur många som är engagerade. De här frågorna berör verkligen, säger Maria Andersson, generalsekreterare på RFSU till Fria Tidningen.

Över åttahundra dör varje dag i samband med graviditet eller förlossning, vilket till stor del beror på okvalificerad förlossningsvård samt brist på kvalificerade barnmorskor. Osäkra aborter är ytterligare en stor orsak.

– Vi vet att nio av tio dödsfall skulle kunna undvikas, men det saknas politisk vilja att prioritera de här frågorna. Vi måste säkerställa att de sexuella och reproduktiva rättigheterna gäller alla, säger Maria Andersson till Fria Tidningen.
Hon lyfter fram tillgång till preventivmedel och sexualundervisning som två mycket viktiga faktorer. Situationen har blivit bättre men än så länge är jämställdhetsfrågan kontroversiell.

– Den konservativa synen på kvinnors rättigheter och jämställdhet i många länder är ett stort hinder, som förhindrar politiker att ta de beslut som behövs för att vända utvecklingen, uppger Maria Andersson till Fria Tidningen.

Flera organisationer tillsammans
I Riksdagen har en global konferens ägt rum om befolkningsfrågor. Detta samtidigt jämte barnvagnsmarschen. Ansvariga organisationer är Utrikesdepartementet, UD, samt Riksdagens tvärpolitiska grupp för sexuell och reproduktiv hälsa, SRHR.

Hillevi Engström (M) är ur ett globalt perspektiv ansvarig minister i dessa frågor. Hon är biståndsminister, till henne framförde marschdeltagarna krav på skarpare mödrahälsovård i samband med sin manifestation. Man hoppas att beslutsfattarna ska fortsätta visa engagemang för frågan även efter 2015.

– Vår förhoppning är att de i sina rekommendationer till FN ska prioritera SRHR-frågor och se till att det blir ett eget utvecklingsmål även efter 2015. Kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar är grundläggande för utveckling och fattigdomsbekämpning, fortsätter Maria Andersson till Fria Tidningen.

FN:s åtta milleniemål
Vid millennieskiftet satte FN upp åtta mål där man under en femtonårsperiod skulle försöka nå vissa resultat. Det femte, som är att sänka mammadödligheten med tre fjärdedelar, är ett av de som går sämst. För att klara av tänkta resultat krävdes en årlig sänkning på 5,5 procent, men man har under de fem första åren endast lyckats med en total sänkning på 6,5 procent, att jämföras med de uppskattade 27 procentenheterna. Med andra ord är det stor skillnad mellan uppskattning, och det verkliga utfallet.

De små framsteg som ändå gjorts beror främst på ökad tillgång till hälsovård – både före, under och efter förlossningen.

Text: Roger Trondsen
Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s