Bok: Sammanhangen

Använd denna bild!2Vad har städerna Salvador (Brasilien), Philadelphia (USA), Nairobi (Kenya) och Stockholm (Sverige) gemensamt? Det är att författaren och journalisten Lennart Kjörling har rest runt där, vilket han rapporterar om i sin bok ”Sammanhangen”, utgiven på Heidruns bokförlag.

Jo, de är alla populära turistmål, med hotell som har en hög standard, flotta butiker och restauranger med gott rykte internationellt. Men, det är bara framsidan. Baksidan syns så snart resenären kommer en bit utanför stadskärnan. Kåkstäder, förfall, stor fattigdom, hög kriminalitet, mycket droger, många arbetslösa och annat elände.

Hus som tidigare varit övergivna ockuperas, mark som legat i träda bebyggs med skjul i korrugerad plåt och kojor i trä. Lennart Kjörling har rest runt på dessa platser och rapporterar om att de som är allra fattigast försöker hitta en väg ut ur misären. De startar kooperativ som sysslar med musik, tillverkar kläder, startar jordbruk och andra verksamheter.

Dessvärre finns det alltid de som vill sko sig på andras elände, så när en verksamhet kommit i gång, ”övertas” verksamheten av kriminella som stoppar den blygsamma vinsten i egen ficka. De som kanske sett en smula ljus, tappar lust, intresse och motivation att fortsätta och verksamheten tynar bort eller för-svinner helt. Lokala makthavare får pengar för att hjälpa de som har det allra sämst, men stoppar hellre pengarna i sin egen ficka.

”Spotta på en sten tillräckligt länge, så spottar den tillbaka”
– Kinesiskt ordspråk.

Nu har många fått nog, och runt om i världen startar uppror mot överheten och makthavare som står med armarna i kors. Tyvärr går makt och pengar hand i hand, dessutom styr de över medierapporteringen och utmålar motståndsgrupperna som terrorister och/eller med skjutvapen, vilket de inte har. Vid en demonstration greps en av deltagarna och hon åtalades för våld mot tjänsteman.

Eftersom media inte fick filma, saknades bevis och flera poliser vittnade mot henne. Men, det var någon som filmade händelsen och den filmen visades upp i rätten och visade snarare på motsatsen.

Följden blir att när möten ska hållas, vågar ingen komma och lyssna. Men, nu börjar det som tidigare var små, isolerade öar söka samarbete. Både nationellt och internationellt. Alla kan lära alla någonting. Nyckelordet här heter sammanhållning! Tillsammans blir de starkare! Det har till och med hållits fotbolls-VM för hemlösa.

Undertecknad tycker att det var en bra bok som väckte många tankar, både
privat och på det yrkesmässiga planet. Vad får/bör en skribent/fotograf/journalist göra? Ska hon eller han stå passiv, eller aktivt ingripa? Går det att skriva om och fotografera ett förlopp eller en händelse helt objektivt?

Lennart Kjörling säger att viljan att vara aktiv beror på hur väl han känner de han skildrar. Det behövs fler böcker av detta slag, som rör om i hjärnans grå kompott.

Text: Liselotte Frejdig
Foto: Ellen Berner

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s