Höjt pris på alkohol kan rädda liv

Alkohol vinflaskorDe senaste 30 åren i Storbritannien, har dödsfall på grund av alkoholrelaterade leversjukdomar ökat fyrfaldigt. Flera studier, inklusive den senaste publicerad i Clinical Medicine, har undersökt detta problem och har i stort sett kommit fram till samma lösning. Ett minimipris på alkohol skulle minska konsumtionen hos de som dricker mest, och därmed minska antalet dödsfall.

Studien visar att personer som dricker farliga mängder alkohol, också köper den billigaste sorten de kan hitta. Studien i Clinical Medicine visar att de här människor motsvarar 75 procent av alkoholindustrins vinst.

Nick Shernon uppger i tidningen Accent, att det är därför regeringen inte har introducerat minimipris på alkohol. Forskningen visar också att 90 procent av befolkningen inte skulle påverkas om minimipriser infördes.

Professor Ian Gilmore, ordförande för den brittiska organisationen Alcohol Health Alliance, berättar följande för tidningen Accent:

– Studien blottlägger de fördelar minipriser kan ge dem som dricker mest. Regeringen har inga trovärdiga ursäkter att inte införa minimipriser.

Text: Arpad Bihary

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s