Att bryta tabun kring depression

2När Anne Lichtenstein fick en depression insåg hon efteråt att hon inte var ensam om att ha mått så dåligt. Så hon bildade en förening vid namn UDDA (Ung Depression & Dess Anhöriga). ASP Bladet fick en pratstund med henne.

– Det var när jag hade en riktigt jobbig depression. Jag kände mig ensammast i världen, för det är ett så stort tabu att prata om att man mår dåligt. Vården börjar bli bättre på att ge professionell hjälp men den är så klart opersonlig. Ingen läkare skulle kunna säga ”sådär har jag också känt”. Jag insåg efteråt att väldigt många mår dåligt, utan att våga prata om det öppet. En av UDDAs hörnstenar är att vi har fadderverksamhet där vi försöker para ihop någon som går igenom svåra tider med någon som har känt ungefär likadant. På så sätt inser man att man inte är ensam.

Detta berättar Anne Lichtenstein, som grundade föreningen UDDA som står för Ung Depression & Dess Anhöriga. De är tre unga vuxna som leder UDDA. Dessutom finns det finns runt 20 volontärer. Alla jobbar ideellt.

– En viktig del i vårt arbete består i att prata om hur man pratar om depression. Många tror att om man inte pratar om det jobbiga, så försvinner det. Men man kan inte tiga ut en depression, säger Anne Lichtenstein. Vi måste bli ärligare mot vår nästa. Frågar någon ”hur mår du?” så borde vi ta det för givet att den som frågar faktiskt vill ha ett ärligt svar. En byggsten i UDDA’s verksamhet är: ”Pay it forward”. Det står för hjälper man en, hjälper denna nästa och till slut kommer hela samhället må bättre.

– Vårt mål är egentligen att UDDA ska utplåna sig själv. Om hela samhället mår bra så skulle inte UDDAs verksamhet behövas. Men så länge samhället ser ut så här behövs vi, fortsätter hon. Vi hoppas kunna åka runt och starta upp projekt på skolor redan i höst. Det är viktigt att nå fram innan det går för långt och ungdomar är den störst växande gruppen med psykisk ohälsa. När man väl har en depression är det mycket svårare att hjälpa, då kan vi istället hjälpa till med att hitta rätt behandling, man ska inte behöva gå igenom det här ensam.

Förutom att se till att de som har behov av stöd matchas ihop med rätt fadder och hjälpa till att hitta rätt behandling, arrangeras verksamhetsdagar och träffar. De har även ett föreläsningspaket som går att boka.

– Vi är även aktiva på sociala medier. Allt arbete är ideellt och snart kommer vi börja sälja armband och annat som kan göra att vi når ut till fler som behöver oss. Mycket av tiden går åt till att nå ut, avslutar Anne Lichtenstein, vi söker alltid folk som vill hjälpa till för behovet är så stort. Även med att sprida information om att vi finns och vi är just nu i behov av någon som är bra på att söka bidrag så att vår verksamhet kan hjälpa fler och få folk att se på depression på ett annat sätt. Det finns ett stort behov därute och det är svårt att hjälpa alla. Men alla kan hjälpa en. Som sagt; pay it forward.

Text: Liselotte Frejdig
Foto: Ellen Berner

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s