Film: The Lego movie

The-Lego-MovieTrots att det länge släppts enklare legofilmer direkt till hemvideo-marknaden, var det ändå många som höjde på ögonbrynen när filmbolaget Warner annonserade att en påkostad storfilm baserad på leksaksvarumärket skulle gå upp på biograferna.

Detta trots att trenden inom film just nu är att använda sig av varje inarbetat varumärke vare sig det finns en etablerad story eller ej.

Exemplet som verkligen sticker ut är väl ”Battleship” från 2012 som är något så långsökt som en SciFi-rulle baserad på brädspelet ”Sänka Skepp”, och inarbetat måste man väl säga att varumärket LEGO verkligen är.

Problemet var väl snarare hur man skulle skapa en värdig story kring en byggleksak vars själva poäng väl måste vara att det inte finns något färdigt, utan att var och en som leker gör sin alldeles egen berättelse.

Det är kanske just ur den problembeskrivningen som regissörerna Phil Lord och Christopher Miller har tagit avstamp när de nu faktiskt ser ut att ha knäckt den nöten.

Det som på pappret såg ut att vara ett cyniskt försök att mjölka pengar ur ett varumärke har istället visat sig bli en ganska mångbottnad berättelse som på ett lekfullt sätt kommenterar dynamiken som kan uppstå mellan färdiga koncept och den fria leken.

Vi får följa Emmet, byggnadsarbetare och lydig medborgare i en perfekt legostad där allt följer de givna mallarna, och byggd efter vad som ser ut att vara riktiga legoinstruktioner direkt från kartongen. Detta perfekta samhälle har naturligtvis en baksida och när Emmet får kontakt med den fribyggande motståndsrörelsen visar makthavarna sitt rätta totalitära ansikte.

Tidigt i handlingen dyker det upp föremål som härstammar från en mytisk värld, bortom den verklighet som delas av de ordentligt repade minifigurerna i Bricksburg. Och just detta att bitarna är repiga och ibland trasiga, och att den vise mannens stav verkar vara en halväten godisklubba från vår värld, gör att filmens lego-universum får ordentligt med liv och sammanhang.

Filmskaparna har också studerat stop-motion-animationer gjorda med riktigt LEGO och inkorporerat det mediets begränsningar och speciella look i vad som ju i själva verket är datoranimation med allt vad den senaste tekniken har att erbjuda.

I grunden ligger den klassiska ”The Heroes Journey” där den till synes obetydlige huvudpersonen måste förhålla sig till profetian om sig själv som ”den utvalde”, predestinerad att rädda oss alla. Till det kan läggas mängder av filmreferenser som gör det hela till en träffsäker parodi av den välbekanta mytologin.

Vidare ser vi även massor av blinkningar till byggleksakens allra mest trogna fans, samt gästinhopp från några av de mer världsberömda karaktärerna som blivit minifigur genom åren.

Oavsett ålder och relation till ämnet så lär du hitta något att uppskatta hos denna filmsuccé som redan fått klartecken för en uppföljare.

Text: Lars Axelsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s