Och i media visas det som vanligt upp en negativ bild av familjehem…

IMG_2928Hur ska vi göra med de barn och ungdomar som lever i svåra livssituationer och får ett beteende som de vuxna i deras omgivning inte klarar av?

Forskning visar att det är bättre att placera barnet/tonåringen i ett familjehem än på en institution, men det blir allt svårare för socialtjänsten att rekrytera familjehem och få behålla de familjehem de redan har. Jag förstår att det kan vara svårt att motivera en familj att öppna upp sin familj för ett främmande barn som ofta har en svår problematik, och jag tror att den bild av familjehem som visas upp i tidningar och TV är en stor orsak.

En onyanserad bild
När läste du något positivt om familjehemsvården senast? När såg du ett tv-program som lyfte fram det fantastiska känslan det ger när det barn som är placerad i ett familjehem gör framsteg och den positiva påverkan det har på hela familjen?

För någon veckan sen handlade ”Kalla Faktas” program om den vanvård som en tonåring sägs ha utsatts för, där de berättade hur vissa familjehem inte genomgått utredning eller inte blivit godkända av socialtjänst men dyker upp i privata organisationer. Det var bara elände och elände som visades. Men hur många procent av familjehemmen handlade programmet om egentligen?

Jag tror att de familjehem som inte fungerar är i en rejäl minoritet, jag tror också att det finns fler bra privata organisationer inom familjehemsvården än dåliga, men den negativa bilden förmedlades som en sanning i ett tv-program, som dessutom heter ”Kalla Fakta”.

Hösten 2011 skrek media ut att bara 55% av de barn som placerats av socialtjänsten har gymnasiekompetens, men det var inte hela sanningen. 55% representerar de barn som omhändertogs av samhället efter att de fyllt 12 år. För de barn som placerades före 10 års ålder är det 71% som klarar gymnasiekompetensen.

Med tanke på att resultatet är lågt hos ”vanliga” svenska barn där det är 86% har betyg som gör att de får söka in till gymnasiet, säger dessa siffror mer om skolan än placerade barn. Är det inte fantastiskt att så många av de barn som omhändertagits av samhället och all den problematik som dessa barn har, klarar grundskolan med godkända betyg? Hade de placerade tonåringarna klarat gymnasiekomptensen om de inte blivit omhändertagna av samhället?

Ett exempel
Jag läser i gårdagens ”Gefle Dagblad” om ett familjehem/jourhem i Hudiksvall som smutskastats ordentligt och framställts som alkoholister i TV och tidningar. De gjorde fel den där kvällen när familjehemsmamman drack två glas vin, men felet de gjorde var att de som jourhem inte får dricka alkohol genom att placeringar kan ske akut.

De där två glasen vin användes av en biologisk mamma till ett barn som var uppväxtplacerad i familjehemmet, i TV berättade den biologiska mamman att det fanns ett alkoholmissbruk i familjehemmet och det fick enorma proportioner, fast Jennie Blomstrand, chef för barn och ungdomsenheten på socialtjänsten sa: ”Vi känner inte igen bilden om alkoholproblem som media har rapporterat:”

Hur påverkas vi?
Vilka blir påverkade mest av den negativa bilden som visas upp? Det som händer är att de som placeras i familjehem riskerar att stigmatiseras och värderas både av sig själv och människor i omgivningen på ett sätt som kanske i längden gör att han/hon inte når sin fulla potential som människa.

Och det blir allt svårare att rekrytera kompetens till familjehem, men hur tror du en ”vanlig familj” tänker om uppdraget när det som visas om att familjehemsvård för det mesta är negativt? Hur tror du det känns för den biologiska föräldern som testat allt och tvingas ta till en familjehemsplacering som sista åtgärd när det bara berättas om vanvård?

Det är dags att visa upp den möjlighet till förbättring som en familjehemsplacering faktiskt är och att livet som familjehem också kan var fullständigt underbart.

Text: Eva-Lena Edholm,
Föreläsare och handledare
Foto: Kenta Jönsson

Hemsida:
www.evalenaedholm.se

Blogg:
www.evalenaedholm.se/blogg

Twitter:
@evalenaedholm.se

Facebook:
www.facebook.com/EvaLenaEdholmForelasareHandledareOchKonsult?ref_type=bookmark

Blogg på Sociala Nätet:
http://www.socialanatet.se/blogg/eva-lena/

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

En reaktion till “Och i media visas det som vanligt upp en negativ bild av familjehem…

  1. Jag har varit på familjehem som är idioter och bra, dom bra har varit vanliga familjer och bemött mig som en i familjen å normala regler. Inga proffs men stora hjärtan. Familjen Edman i Knivsta långhundra är otroliga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s