Pusslet på Vård och Omsorgsförvaltningen

5675675674På Vård och omsorgsförvaltningen så har man ett ständigt pussel med att få sjuksköterskorna att räcka till.

Vård och Omsorgsförvaltningen inom Karlstads kommun har ungefär ett hundra sjuksköterskor anställda, säger Peter Nylander som arbetar som verksamhetschef. Dessa arbetar med äldreboende, personlig assistans och hemsjukvård. De ansvarar också för patienter som inte kan komma till annan sjukvårdsinrättning, till exempel vårdcentral.

– Rörligheten på arbetsmarknaden är större för sjuksköterskor nu än tidigare, men den sprider kunskap, uppger Peter Nylander.

När kommunen har en sjukskötersketjänst utannonserad får de alltid sökande. Glappet i personal mellan att någon slutar och någon ny börjar gör att det skapas en brist på sjuksköterskor i verksamheten.

– Under sommarmånaderna fattas det sköterskor. Kommunen anställer då undersköterskor för att stötta sjuksköterskorna, säger Peter Nylander.

Vill ha erfarenhet
Kommunen arbetar med långsiktig sjukvård i förhållande till Landstinget och sjuksköterskorna är mer mobila och arbetar mer självständig.

– Kommunen erbjuder i regel högre lön och bättre arbetstider än Landstinget. Vi vill ha sjuksköterskor med erfarenhet så vi rekryterar inte aktivt nyutbildade, fortsätter Peter Nylander.

Sjuksköterskor kan delegera arbetsuppgifter till undersköterskor, exempelvis läkemedelsutdelning.

– På en utannonserad tjänst får vi tio till tolv stycken ansökningar. Det saknas alltid sjuksköterskor på grund av sjukdom, vård av barn eller semester. Det är ett ständigt pussel, avslutar Peter Nylander.

Hans uppfattning är att det inte är så många sjuksköterskor inom kommunen som riskerar sluta sin tjänst här, för att söka arbete i Norge.

Text: Olle Stagnér
Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s