Facket: Sjuksköterskorna behöver bättre lön

76576567675Facklig representant, Victoria Eriksson tror att det blir lättare att behålla sjukskötarna ifall man får till bättre löner.

Victoria Eriksson är facklig representant för Vårdförbundet i Värmland, och arbetar som psykiatrisk sjuksköterska i Karlstad. Hon menar att orsakerna till bristen på sjuksköterskor i landstingets organisation beror på att yrket har dålig status och att det är ett stort ansvar att ha hand om människors liv och död. Många sjuksköterskor flyttar och arbetar i Norge.

– Inom psykiatrin är det brist på sjuksköterskor. Det försvinner mera sjuksköterskor från vården varje år än vad man kan rekrytera, det är en stor brist på psykiatrisjuksköterskor nu, säger Viktoria Eriksson.

För att få fler sjuksköterskeskor inom psykiatrin är man på universitetet och informerar om sitt arbete. Under sjuksköterskeutbildningen så praktiserar eleverna två och en halv vecka inom psykiatrin. Då försöker personalen att intressera eleverna för verksamheten.

Under sommaren får man på psyket dra ner på antalet vårdplatser för att det inte finns tillräckligt med sjuksköterskor, så har det varit de senaste åren.

– Om lönerna höjs så blir det lättare att hålla kvar sjuksköterskorna och de kan tänkas att arbeta kvar i Värmland, fortsätter Viktoria Eriksson. De flesta sjuksköterskorna i Värmland tycker att det är ett kul arbete och givande. Men på grund av det tunga ansvaret och den dåliga löneutvecklingen så väljer de att sluta eller börja arbeta på kommunen eller bemanningsföretag, avslutar Viktoria Eriksson.

Text: Olle Stagnér
Foto: Lotta Tammi

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s