”Det finns inget kön på skitstövlar”

1Elaine Eksvärd är populär föreläsare och har gett ut tre böcker, som alla tar sikte på vardaglig makt.

Hon talar inför en fullsatt Solasal vid Karlstad CCC, inbjuden av arrangörerna för Vård och omsorgsmässan 2014. De flesta åhörare jobbar med vård och omsorg. Men även studenter och politiker är där och lyssnar.

När hon äntrar scenen, slår hon an flera strängar genom att konfrontera lyssnaren med vad som skiljer henne från dem. Hon talar, de lyssnar – eller?

– I början av en föreläsning brukar man inte lyssna så mycket, utan tittar mest på hur personen ser ut. Så nu tänkte jag låta er titta lite, och fundera på om jag ser trovärdig ut eller inte, berättar hon, och publiken släpper ur sig ett skratt.

Det skulle bli fler tillrop och skratt innan föreläsningen var slut. Elaine Eksvärd är färgad, kvinna, karismatisk, social och retoriskt skicklig. De boxar lyssnaren kan kryssa för när det gäller hennes person är flera, de förutfattade meningarna kommer kanske på köpet.

Men uppfattningarna är ju personliga, kulturella och generationsberoende. Det kan handla om saker som att lyssnaren, liksom Platon, är skeptisk till vältalande retoriker, andra förtjusas, nästan liksom vid en förälskelse. Hon berättar:

– Det var en kvinna som skulle lyssna på min föreläsning från Sveriges Television, tillsammans med övriga redaktionen på SVT. Innan jag hann börja inledde hon det hela genom att säga, ”Elaine Eksvärd, jag vet inte varför jag ska lyssna på dig, för du är så ung! Jag tänkte spontant, vad ska den här lilla snärtan lära mig?”

Elaine Eksvärd tog fram verktygslådan. Då liksom nu plockar hon fram vad som ska bli ett huvudtema för kvällen. Härskartekniker. Ursprungligen nedskrivna av de norska psykologerna Ingjald Nissen och Berit Ås.

Härskartekniker har figurerat som en integrerad del inom den nordiska feminismen, för att förstå det de kallar för könsmaktsordningen. Enkelt sammanfattat, om hur män tar och behåller makten, på oschyssta grunder, över kvinnor. De flesta anser dock att det är ett verktyg som går att använda på fler än ett sätt.

– Jag hade hört talas att det var män som förtryckte kvinnor, men här satte ju en kvinna och förtryckte mig. Och så kom jag på det: det finns nog inget kön på skitstövlar!

Men titta på dig själv då!
Samtidigt som vi uppmuntras att i arbetslivet lära oss ta konflikter – är det något som de flesta svenskar inte gillar. Elaine Eksvärd, som har en brasiliansk och en svensk förälder, upplever att skillnaden är stor mellan kulturerna.
Men om någon konsekvent gör ett undermåligt arbete, eller behandlar andra dåligt, kan du som chef eller arbetskamrat hamna i situationen att du måste ta det där samtalet. Och en person som får kritik, kan känna sig frestad att använda härskartekniker.

Hon tar hjälp av publiken. En kvinna får spela en person som upplevt ett problem med en kollega:

– Du, det där du gjorde förra veckan – det gick inte så bra.

Repliken är blixtsnabb: – Men det du gjorde för tre veckor sen. Det gick inte heller så bra.

Tonen är sarkastisk och förminskande, och är särskilt vanlig i förhållanden. En partner tar upp något som är jobbigt, varpå den andre hämtar andan, och söker i det berömda ”misstagsarkivet”, som Elaine kallar det. Vips, så pratar personerna inte längre om själva grundfrågan.

Vad som sker är att personen kollrar bort dig, du frestas att svälja betet och hamnar på defensiven. Istället rekommenderar Elaine personen att hålla fast vid ämnet. Exempelvis genom att säga något i stil med följande:

”Javisst, det finns andra saker att prata om, senare. Men nu pratar vi om förra veckan.”

Det sitter i väggarna
Den som arbetar på en plats där härskartekniker är vanligt, gör bra i att försöka vända på steken. Det kan sätta sig i väggarna, och förgifta arbetsklimatet. Helt plötsligt kan man tala om regelrätt vuxenmobbning.

Där vill rätt få personer hamna, förutom de som tar sin makt genom att sänka andra.

– Ni märker det på jobbet, ett tonfall, en blick, ett kroppsspråk. Man sitter på ett möte och pratar, och plötsligt så sjunker de flesta och börjar titta på mobilen, det finns många sätt att få människor att känna sig förtryckta, säger Elaine Eksvärd.

Text och foto: Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s