Humor utan publik är meningslös

”En kväll med Claes Malmberg” heter föreställningen, som Claes gästade Karlstad med i början av november. ASP Bladet passade på att få en liten pratstund med honom.

Claes turnerar för närvarande runt i Sverige med sina två musiker. Föreställningen handlar om aktuella ämnen som lockar till skratt. Claes turné är slutsåld sedan länge och han charmar fortfarande sin publik med sin stora varma humor och oändligt många vitsar.

– Jag improviserar mycket, ibland kan föreställningen bli mycket längre beroende på publiken, det är de som styr över vad det ska handla om. Gårdagens föreställning på Scalateatern varade i två timmar, berättar Claes Malmberg.

Trygghet
Publiken är mycket viktig för Claes, utan publik blir det ingen föreställning. Det är de som styr och bestämmer vilken riktning som föreställningen ska ta. Humor utan publik är fullkomligt meningslös, när människorna är öppna påverkar det till att föreställning blir mycket bättre. Om åskådarna inte tycker det är kul spelar det ingen roll vad man hittar på, eller vem man skickar in på scenen. Det handlar om att vara öppen i relationen till sin publik.

– Jag vill som alla andra människor vara i en trygg miljö, man växer när man mår bra, i stället för att stå högt uppe på en scen så kliver jag ner till publiken, så skapas en bra relation, säger Malmberg.

Publiken
Sist Claes var i Karlstad uppträdde han på CCC. De har en koncertsal som rymmer 1600 personer. Vid besöket i november uppträder han på Scalateatern som rymmer cirka 400 personer. Claes menar att man: i mindre lokaler får bättre kontakt med publiken. När framträdandet sker i stora lokaler med en större ensemble så blir inte den familjära känslan densamma, man får inte respons på samma sätt.

– Jag upplever Karlstadsborna som trygga och stolta över att vara just från Karlstad. De representerar med glädje ”sola i Karlsta”. Det är en lätt publik att ha att göra med. Att spela för publik i Göteborg eller i Karlstad är inte så stor skillnad. Kynnet hos publiken är ungefär densamma, jag känner mig lika hemma här som om jag skulle stått på en scen i Göteborg.

Han berättar om sitt engagemang både i teatern, filmen och komikens värld. Claes har provat på i princip alla genres utom opera. Han har en dröm, att i framtiden spela någon av de klassiska dramerna, och även Lars Norén-pjäser.

När Claes är ute på promenad på stan, tycker han att det är lätt att få kontakt med Karlstadsborna. Man känner av den värmländska värmen och tryggheten. Folk pratar gärna öppet och avspänt med honom när de möter honom på gatan, i sådana miljöer trivs han.

Claes avslutar med att säga:
– Föreställningen jag gjorde igår kväll var bland det roligaste jag gjort. Jag skulle gärna stå på Scalateatern för att spela för samma publik under resten av turnén.

Text: Lotta Tammi

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s