Livet genom en kamera-lins

1Innan jag började praktisera på Mediagruppen, gick jag Fotoskolan på Mullsjö Folkhögskola. Då hade jag väldigt lite kunskap om hur kamerateknik fungerade. Men i och med att jag fått lära mig på ”rätt” sätt, här på Mediagruppen, så är det som att en ny värld har öppnats för mig.

Mitt fotointresse började redan 2007, då jag fick ärva en kompaktkamera av min farbror. Från början var det mestadels min familj och vackra blommor i naturen jag tog bilder på. I tredje klass på gymnasiet var mitt projektarbete att anordna en fotoutställning. Jag fick möjligheten att ställa ut på Ungdomens Hus i Karlstad den 16 april 2010.

Fotoutställningen bestod av bilder på hur blommor och växter förändras under de fyra årstiderna, på grund av detta kallade jag den för ”FLOWER SEASONS”. Bilderna var enbart tagna med min kompaktkamera.

Fotointresset utvecklades till något större, än just ett vanligt intresse, när jag fick en systemkamera(Canon 500D 18-55 mm) i studentpresent. När jag upptäckte att jag kunde använda mig av olika slags perspektiv och vinklar, så ville jag testa hur folk skulle reagera om jag lade in något visset och fult i bilderna, som en liten detalj. Responsen blev positiv och jag försöker ännu att använda mig av det direkta och avskalade i mina bilder. Jag ville visa hur det är att vara en skådespelare i det sociala spelet.

Aspergers syndrom är en stor del av mitt liv och genom mitt fotograferande vill jag lyfta fram sådant som en del undviker att prata om. Det fotoprojekt jag har nu är att framhäva olika slags känslor, tankar och ord genom självporträtt.

De största förebilderna vad gäller fotografi är framförallt min farfar som är en av mina första inspirationskällor. Med sin analoga Hasselbladskamera tog han otroligt fina porträtt på släkten, bilderna finns sparade som en hyllning. Dessutom så filmade farfar pappa och hans syskon under deras uppväxt med en 16mm filmkamera.

Han klippte sedan ihop filmerna till, låt oss säga, ett mindre urval av videoklipp. Filmrullarna finns fortfarande kvar i vår sommarstuga, ibland har vi en nostalgisk kväll. Då plockar vi fram filmduken och den uråldriga projektorn för att njuta av minnen från förr.

Mattias Klum är en annan förebild som jag har. Han inspirerar mig vad gäller att värna om djuren och miljön. Så som att hitta detaljer i bilderna och nya sätt att se naturen på. Men det är inte bara professionella fotografer som jag får motivation av, utan även av personer i min omgivning som har fotografering som hobby eller yrke.

De är människor som vågar stå för den de är i sitt fotande och i det vardagliga livet. Det gäller speciellt fotolärarna jag hade under åren 2011-2013 när jag gick på Mullsjö folkhögskola. De har gett mig motivation, men även inspiration till att fortsätta utveckla den skörhet, öppenhet och underfundighet som finns i mina foton.

Text: Ellen Berner
Foto: Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

En reaktion till “Livet genom en kamera-lins

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s