I fokus: Åsa Forsberg och Mikael Laakso, Energi och klimatrådgivare på Rådrummet

234234234I fokus har träffat Åsa Forsberg och Mikael Laakso som jobbar med energi- och klimatfrågor. De berättar för ASP Bladet om hur de ger goda råd till privatpersoner, företag och organisationer.

Energi och klimatrådgivningen i Karlstads och Hammarö kommun finns i Rådrummets verksamhet. Här kan man få hjälp om frågor kring energi och klimatanpassningen. Åsa Forsberg och Mikael Laakso arbetar med dessa viktiga och angelägna frågor. De jobbar både med privatpersoner och företag.

Allt sedan Rådrummet installerades för cirka femton år sedan har det funnits någon form av rådgivning kring energifrågor. På initiativ av Energimyndigheten ska alla kommuner ha en rådgivning med fokus på frågor rörande energirelaterade spörsmål. Energi och klimatrådgivningen finansieras delvis av Energimyndigheten.

– Genom att man bytte namn från Energirådgivningen till Energi och klimatrådgivningen, fick vi jobba mer med transporter. Det var inte bestämt förut att vi fick informera om vilka bränslen det finns till bilar. Förr var det fokus mest på uppvärmning, säger Mikael.

Det finns mycket en privatperson kan göra när det gäller att minska förbrukningen av el.

– Det betyder mycket vilka beteenden man har hemma. Om belysningen lämnas på dras mer el. Tillbehör till datorer som står på stand by kan dra mycket. Man ser inte att det går så mycket el, det syns först på elräkningen, förklarar Åsa.

Det går att mäta elen med hjälp av små elmätare som finns att låna på biblioteket. Med dessa mätare kan man ta reda på vad som drar mest eller minst i hushållet.

Privatpersoner kan ta kontakt med rådgivarna direkt, annars kan man boka en tid som passar båda parter.

– De som behöver hjälp får bestämma själva om de vill komma hit och prata. En del har ritningar med sig på sitt hus då vi sitter och pratar om ventilation, uppvärmning och isoleringsfrågor, berättar Åsa.

Reser mycket
När Karlstad och Hammaröföretag får hjälp, åker Åsa och Mikael ut till arbetsplatserna. Där går de runt i lokalerna och ger råd om hur företagen kan bli mer energieffektiva och klimatsmarta.

Oftast sker det en uppföljning med företagen, vilket inte sker med privatpersoner. I det senare fallet gör privatpersonen sin åtgärd och återkommer inte, medan företagen har en mer regelbunden kontakt med Energi och klimatrådgivningen.

– Med företag kan det vara viktigare att följa upp, för att de inte har tid med de här frågorna. Företagen får man jobba mer med, säger Laakso.

När det gäller framtiden menar Mikael att deras funktion kommer att finnas kvar. Men han tror att Energi och klimatrådgivningens fokus kommer att ligga mer på företag istället för privatpersoner.

– De flesta privatpersoner har gjort väldigt mycket åtgärder de senaste femton åren. Man har till exempel konverterat bort villaoljan. Nästa steg är att företag sätter igång mer, för att det finns massor att göra där, säger han.

Även inom transportområdet händer det mycket med elbilar, metanoldrivna fordon och biogasdrift. Dessa frågor kommer att bli större arbetsområden. Det handlar om vilka bränslen som ska gälla.

Åsa är positiv när det gäller framtiden.

– Jag är positivt lagd och tycker det ser hoppfullt ut, med tanke på alternativen när det gäller bilbränslen. Gällande elbilar, kommer det bli viktigt att diskutera infrastruktur. Att det finns ladd-stationer, annars kommer det inte att utvecklas, säger Åsa.

Hon poängterar att det är viktigt att ha ett helhetsperspektiv när man arbetar med frågor som dessa. Om det exempelvis ska finnas ladd-stationer för elbilar, att de planeras i samband med nybyggda hus och bostäder. Detta medför att det blir enklare att visa att elbilen är ett vettigt alternativ till bensin eller dieseldrivna fordon.

Text: Henrik Sjöberg
Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s