Osäker grundtrygghet när datorerna jobbar

1233Under den pågående digitala revolutionen kan vi komma att behöva beskatta annat än just arbetstid om vi fortsatt skall kunna säkra grundtryggheten för våra medborgare. Birger Schalug hävdar att miljontals jobb kommer försvinna och vill därför att vi ifrågasätter normen om 40 timmars arbetsvecka.

På DN debatt skriver Birger Schlaug att vi befinner oss i en digital revolution som de närmaste åren kommer att leda till att miljontals jobb försvinner. Han menar att det aktualiserar en omprövning av hur vi ser på arbetstidsnormen om 40 timmar och att skattebasen skulle behöva breddas och därmed inte vara så koncentrerad till just arbetad tid. Eftersom den tekniska utvecklingen möjliggör ekonomisk tillväx med kraftigt minskad mängd lönearbete, vore det rimligt med förändringar i skattesystemet för att även kunna garantera välfärden.

”Produktionen bör beskattas likvärdigt, eller näst intill likvärdigt, oavsett om den sker med hjälp av mänsklig arbetskraft, robotar, datorer eller annan digital teknik. Allt annat vore att straffbeskatta just arbetstid.” skriver Birger Schlaug i sin artikel på DN debatt.

I sin replik ger Mathias Sundin, folkpartistisk riksdagsledamot, exempel ur historien och skriver att Schlaugs slutsatser är felaktiga och menar att vi snarare kommer att behöva arbeta mer för ökad tillväxt. Anpassningen till det digitala samhället bör istället innebära lägre skatter för företag, vilket då leder till skapandet av nya jobb inom modern högteknologi. Han avslutar med påståendet att: ”domedagsprofeterna kommer att ha fel även denna gång”.

Affärskonsult Kent Berg riktar istället in sig på att Schlaugs idéer skulle komma att leda till än högre arbetslöshet när kortare arbetstid också leder till minskad konsumtion. Han håller dock med Schlaug om att formen med beskattning av arbete är olycklig i sammanhangen, men vill då istället se en ökad beskattning av konsumtion.

”Å ena sidan argumenterar man för att höga skatter dämpar efterfrågan på alkohol och tobak, men höga skatter på arbete påstås inte ha någon betydelse på efterfrågan av arbete. Någon måste förklara det, för det stämmer helt enkelt inte. Varför inte beskatta konsumtion istället för arbete eller produktion?” avslutar Kent Berg sin replik.

Som svar på kritiken beskriver Birger Schlaug sin ursprungliga poäng som att teknikskiftet visst kan ses som välkommet om justeringar i skattesystemet samtidigt garanterar välfärden. Han uttrycker även oro över att Mathias Sundin tycks uppfatta mer fri tid åt den arbetande delen av befolkningen som något självklart ont och möjligen som ett hot mot vår arbetsmoral. Birger Schlaug menar att han föreslår något som kan bli räddningen i en situation som kan komma att bli verkligt omvälvande med stor arbetslöshet även hos grupper som tidigare varit förskonade.

I det sammanhanget tycks han mena att meningsmotståndarna sitter fast i ett allt för dogmatiskt tänkande. ”Hur infamt inbäddad i idén om arbetslinjen är man inte då? Och vilken snäv uppfattning har man inte då om vad en människa är?” Avslutar han med tydlig adress mot folkpartisten Mathias Sundin.

Text: Lars Axelsson
Foto: Ellen Berner

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s