Årets Solastipendie

098765Nu är det dags att dela ut Solastipendiet för 2015. I år gäller det att vara både glad och driftig för att få chansen att nomineras till priset.

Förebilden är Eva-Lisa Holtz den glada och driftiga servitrisen som drev ett värdshus här i Karlstad på 1700-talet. Hon föddes den 1:a januari 1739 i Karlstad och levde fram till den 24 september 1818.

Eva-Lisa började jobba som servitris på stadens krogar för att senare köpa och driva en egen krog. Där serverade hon sina gäster med sitt glada och soliga humör. I och med detta blev hon vida känd och omtyckt varpå namnet ”Sola” uppstod.

Solen
Utanför Värmlands gräns förknippas vi med solen som lyser på himlen när folk pratar om ”sola i Karlstad”. Staden där solen alltid lyser, brukar man få höra när man berättar var man kommer ifrån. Många blir förvånade när man berättar att solen är smeknamnet på en servitris som levde på 1700- talet. Namnet som fortfarande lever kvar i folkmun och blivit kvar för att stanna som ett varumärke för staden Karlstad.

Statyn
Rester av hennes krog hittades på platsen där Mitt i City finns i dag, men inget av lämningarna sparades till eftervärlden utan kastades. Eva-Lisa blev gestaltad som staty i brons och kallas ”Sola i Karlstad”. Hon pryder nu sin plats utan för stadshotellet med Klarälven som en fin bakgrund. Det är journalisten Lennart Cedrup som skänkte henne till Karlstad kommun 1985, skulptören är Herman Reijers.

Stipendiet
Priset besår av en fin statyett och 20 000 kr. Tiden för nominering gick ut den 31 januari 2015.

Den som får stipendiet ska uppvisa kriterier som:
– Inspirerande – bidra till en livlig och inspirerande region.
– Driftig – vill hitta nya vägar och gå från ord till handling.
– Glad – sprida glädje som smittar, och ha ett välkomnande sätt.

Den som får priset ska också vara god representant och förebild för Karlstadregionen. Likt Eva-Lisa vill vi att våra gäster, invånare och företag ska trivas och må bra. Sola i Karlstad står för det goda värdskapet, driftighet, entreprenörskap och gästvänlighet.

Det skriver Karlstad Kommun på sin hemsida gällande kriterier man ska uppfylla för att kunna nomineras till årets stipendier. Vinnarna tillkännages vid galan 100 grader Karlstad den 13:e mars då utmärkelsen delas ut.

Text och Foto: Lotta Tammi

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s