Vad är egentligen sant?

234234Idag är det supersvårt att hålla koll på vad som är en nyhet – eller vad som är propaganda och falska nyheter. Johanna Englund förklarar skillnaden för ASP Bladets läsare, och varför det är extra viktigt för de som använder sociala medier att vara försiktig med vad man länkar.

Nya hemsidor som ser ut som vanliga webbtidningar poppar upp ständigt och folk delar dem friskt i sociala medier. Exempelvis sker det ofta på Facebook och Twitter. Då är det extra viktigt att vara källkritisk. Att granska det man läser ordentligt.

Hur vet vi då vad som är en trovärdig nyhet?

Det finns lite tips på hur du kan tänka. Fråga dig gärna vem det är det som står bakom det du läser. Är det en privatperson eller kanske en organisation, någon myndighet eller ett företag? Verkar den/dem som står bakom det hela seriös? Finns det någon ansvarig utgivare för bloggen/tidningen? Varför är texten du läser skapad?

Är det så att texten är skriven för att någon vill informera dig om samhällsviktig information, skriva neutralt om något som hänt, eller vill den övertyga dig att tänka som dem? Eller kanske är de som står bakom den ute efter att kränga saker eller fiska röster?

Det är helt okej att argumentera för sin sak och sprida vad partiet du gillar står för, men att sprida falska nyheter för att få människor att sympatisera med det parti du gillar är fel.

Vi har ju alla olika åsikter, när vi läser något som vi håller med om, så glömmer vi lättare att vara källkritiska. ”Precis så är det ju!”, tänker vi, och delar glatt vidare länken – eller kanske gör vi det i ilska. Jag tänker att det är extra viktigt att vi faktiskt tar ansvar och undersöker källan, innan vi klickar på ”dela”.

En viktig grej är dessutom att se efter när artikeln faktiskt skrevs. Jag går ofta in på nyheter folk länkat och ser att de är flera år gamla. Men människor tror de är dagsfärska.

Så jag kände bara att jag ville påminna er, kära läsare, att vara källkritiska. Även om det kan vara svårare i dag än någonsin.

Text: Johanna Englund
Foto: Lotta Tammi

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s