ASP Bladets reporter har besökt Vuxenhabiliteringen och träffat Yvonne Widstrand som jobbar som arbetsterapeut. På Vuxenhabiliteringen kan personer från 18 år och uppåt med kognitiva funktionshinder få stöd i sin vardag.
Yvonne Widstrand har arbetat som arbetsterapeut sedan 2012 på Vuxenhabiliteringen. Innan hon började på Vuxenhabiliteringen jobbade hon på Centralsjukhusets rehabiliteringsenhet. 1988 var hon på en specialförskola och det var då som Yvonne fick upp ögonen för arbetsterapin.
– Det känns jättebra att få hjälpa andra människor. Jag trivs med det, det är ett väldigt stimulerande och roligt jobb. Man får träffa så många typer av personer, berättar Widstrand.
Yvonnes arbetsuppgifter består mestadels av att underlätta i vardagen för klienterna. Detta innebär de får redskap att kunna klara av att planera och organisera sin tillvaro. Men hon kan även hjälpa personer att få kognitiva hjälpmedel som kan vara bra att ha när man har svårt att bedöma tiden.
Ett exempel på ett kognitivt hjälpmedel är så kallad tidstavla. Den fungerar på liknande sätt som en timstock förutom att den inte räknar ner minuter, utan hela dygnets timmar. Tidstavlan visar den tid som är just nu och för varje kvart försvinner en prick.
Sociala nätverk
Vuxenhabiliteringens målgrupp är ofta personer med autismspektrumtillstånd, utvecklingsstörning, förvärvad hjärnskada eller rörelsehinder.
– Framförallt arbetar jag mycket med nätverket runtomkring personen. Det är viktigt med ökad kunskap och förståelse för det egna funktionshindret inom verksamheter, på arbetsplatser och i familjen. Man kan även få stöd med mående, hälsa, fritidsaktiviteter och myndighetskontakter på Vuxenhabiliteringen, säger Widstrand.
Om man har svårt att kommunicera så finns det en arbetsterapeut och två logopeder på Vuxenhabiliteringen som jobbar med just detta. Först görs en bedömning utifall att personen behöver ett alternativt kommunikationssätt.
Man jobbar mycket med att varje individ ska lära sig kommunicera med hjälp av bildstöd och andra tekniska hjälpmedel. Exempelvis olika slags appar till iPad, men även talapparater finns att använda.
Innan man kontaktar Vuxenhabiliteringen måste man ha blivit utredd för sitt funktionshinder. Antingen så görs utredningen på Barnhabiliteringen, Vuxenpsykiatrin eller på Barn- och ungdomspsykiatrin. På vuxenhabiliteringen kan man bara få stöd i sin vardag, men inte genomgå utredningar.
– Jag som arbetsterapeut kan ge en bedömning av vad som är aktuellt att få hjälp med just nu. Man är inte inskriven på Vuxenhab. Utan man träffas i perioder då man känner att man har ett behov av stöd, det kan ju vara så att det kommer en period då det inte behövs något stöd alls, säger Yvonne Widstrand.
Fler vägar in
Man kan även ringa själv till receptionen på Vuxenhabiliteringen och be om en tid. Om du ringer själv blir det som en ”egen begäran”. Då skickas en remiss till ett mottagningsteam som sedan bedömer det.
Sedan kontrollerar de att personen som ringt är utredd för ett funktionshinder. Om detta blir godkänt sker en kartläggning, detta betyder att man studerar vad personen har behov att få stöd med. Du kan även få hjälp med boendestöd, kontaktperson eller skicka in olika slags ansökningar till myndigheter.
Text: Ellen Berner
Foto: Lotta Tammi