Den empatilösa politiken drabbar inte dig?

IMG_5769Jag såg en medelålders kvinna stanna till för att skänka en slant till en annan, lite yngre kvinna. Hon satt vid entrén till matbutiken, på en tillplattad kartong, invirad i en smutsig filt. Hon såg ut att behöva den hjälpen hon kunde få. En man passerade och stirrade med avsmak på gåvogiverskan.

Han såg kvinnan rakt i ögonen och vandrade med blicken nedåt tills den nådde hennes skor. Sedan tittade han upp igen och såg förvånad och genuint äcklad ut. Ungefär som att han tänkte: Vafan ger du pengar till ett sådant avskum för? Han behandlade kvinnan som om hon var ett svin, för att hon hade sträckt ut sin hand till en människa i nöd. Den situationen skrämde mig.

DEN ARGE MANNEN
Hur tänkte den mannen egentligen? Jag kan bara anta att han tycker att utvecklingen vi ser idag är bra. Ökande klyftor och utanförskap. Arbetslösa och sjuka pekas ut som bedragare och avskum som stjäl samhällets pengar. De som har det svårast anses skyldiga till allt ont.

I Norge övervägde man en lag som skulle gett ett års fängelse till den som hjälper en tiggare. Jag dristar mig till att misstänka att den upprörde mannen inte är en av de som önskar vända den trenden. Han måste ha ansett att den givande kvinnans generösa gest var av ondo, eftersom hon då valde att hjälpa en av dessa låga varelser som förstör samhället för alla andra. Till den mannen skulle jag vilja säga:

EN MÄNNISKA
Det är inte en ”tiggare” som sitter där. Det är en människa. Precis som du, din mor, din partner och dina barn. Du skulle naturligtvis aldrig själv hamna i en sådan situation. Du är alldeles för tuff och hård för det. Den empatilösa politiken drabbar inte någon som ser så arg och cool ut som du. Men om den rådande utvecklingen fortsätter, så kanske det en dag är ditt eget barn eller barnbarn som sitter på trottoaren, med en skitig filt som värmekälla. För nu är bollen i rullning, vem vet när den stannar? Det har redan nu blivit mycket enklare att hamna snett.

På sikt kommer det krävas mindre och mindre dramatiska faktorer för att utlösa en livskatastrof. Även om du är genomsjälvisk och skiter fullständigt i alla andra, så kan du väl ändå inte önska en sådan framtid för dina egna barn? Eller dina bekantas barn? Hur kan du vara så säker på att ingen du håller kär någonsin kommer drabbas av sjukdom, arbetslöshet eller någon annan allvarlig motgång? Stänger du en dörr för någon annan, så är den stängd även för dig.

Jag känner inte dig, arge man, och om jag har gjort felaktiga antaganden om dig så ber jag om ursäkt. Du behöver inte skänka pengar till någon om du inte vill. Självklart inte, det bestämmer man själv. Men titta inte snett på den som väljer att göra det. För samma person hade hjälpt även dig, om det var du som satt och huttrade på gatan. Som ett avskum.

Text & illustration:
Peter Sundström

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s