Kommunalt bostadsbolag? En bra vinst för kommunen

6778De allmännyttiga bostadsbolagen är en bra affär för kommunerna, detta enligt Hem & Hyra som tagit del av Boverkets statistik. Kommunerna tog ut 1,2 miljarder kr ur sina bostadsbolag enligt statistiken.

I Karlstad tog kommunen ut ca 10,4 miljoner kr ur KBAB under 2013. Men många bostadsbolag har stora renoveringsbehov, särskilt miljonprogrammen. Hyresgästföreningen är kritisk till kommunernas uttag av pengar från sina bolag.

– Pengarna borde stanna i bostadsbolag och gå till att renovera och bygga nya bostäder. Värdeöverföringarna blir en form av dubbelbeskattning av hyresgästerna, berättar Marie Linder, hyresgästföreningens ordförande för Hem & Hyra.

Detta i en kommentar om uttagen som har skett i Stockholm, där 1 miljard totalt har tagits ut ifrån tre bostadsbolag.

Det är lagligt för kommuner att ta ut pengarna från bostadsbolagen. Men kommunerna kan endast göra detta om pengarna går till sociala och trygghetsskapande åtgärder. Som exempel tar Hem & Hyra upp följande: rusta upp idrottsanläggningar, göra det enklare och lättare för företag att etablera sig och göra det möjligt att bygga bostadsrätter i områden med många hyresrätter.

Av den statistik som finns, som Hem & Hyra rapporterar om, så har 260 st bostadsbolag lämnat rapporter till de olika länsstyrelserna i landet från vilket Boverket har hämtat sin statistik. Av dessa bolag så har 101 st gjort utdelningar av pengar till kommunerna. 92 st delade ut inom de ramar som lagen sätter medan 11 st delade ut för mycket pengar till sina respektive kommuner.

Dessvärre så innehåller lagen mot otillåten värdeöverföring inga sanktioner för de kommuner som tar ut för mycket pengar. Men enskilda medborgare kan dock begära att kommunens beslut granskas av förvaltningsrätten.

Hem & Hyra bygger sin rapportering från den sammanställning som Boverket har gjort.
Hem & Hyras artikel finns att läsa här: http://tinyurl.com/kybzyfk

Text: Johan Holst
Foto: Stefan Ek

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s