Poledance på väg till OS?

56555I en liten lokal med speglar längs ena väggen står fem metallstänger uppställda mellan golv och tak. Louise Eriksson Chatteli, grundare och ägare av Karlstad Poledancing, klättrar vant uppför en stång, gör en snurr och hänger sedan upp och ned med benen i split.

– Det är många som använder poledancing för att komma i form. Det är mycket roligare än att hålla på och kämpa på gymmet med vikter eller sitta på maskiner, säger Louise Eriksson Chatteli.

Poledancing kan beskrivas som en blandning av akrobatik, dans och gymnastik utförd på och kring en vertikal stång. Den har sina rötter i en åttahundra år gammal traditionell indisk sport och har även använts som cirkusform. Många associerar dock poledancing med något helt annat.

– Folk kommer nog alltid att koppla ihop det med striptease, men efter en lektion så brukar folk ändra uppfattning, för det är inte alls samma sak. Vi har det som en träningsform.

Träningskläderna är visserligen av det mindre slaget, men det finns en rent praktisk förklaring till detta.

– Vi brukar ha hotpants och sport-BH för att vi ska få hudfriktion på stången så att vi inte ramlar ner. Har du tyg mellan kroppen och stången så rasar du.

Poledancing delas numera in i poledance, som är mer show-betonat, och polesport, där olika akrobatiska trick står i fokus. Utvecklingen har gått snabbt framåt för sporten och den har redan eget SM och VM. Frågan drivs att det även skall bli en OS-gren.

Enligt Louise Eriksson Chatteli behöver man dock ingen dans- eller gymnastikbakgrund för att börja med poledancing. Hon menar att i princip vem som helst kan utöva sporten så länge man inte har problem med axlar och handleder. Åldern hos hennes deltagare varierar mellan 16 och 60 och trots att kvinnor är i majoritet hittar även en del män dit.

– Det är en del män som kompletterar med den här träningen, till exempel simmare och kampsportare. Ofta brukar de inte köra så mycket snurrar utan de gör de lite tyngre tricken som de tycker är häftigare.

Louise Eriksson Chatteli har själv provat en rad olika träningsformer och dansstilar, men det är poledancing hon har fastnat för.

– Det är kul och man glömmer ofta bort att man tränar samtidigt. Att man blir tränad under tiden är en bonus; man brukar mest tänka ”gud, jag vill verkligen sätta det där tricket!”

Text och foto: Johanna Isacsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s