547 graders värme

13Förra året startades ett nytt kraftvärmeverk på Heden i Karlstad. Det kommer att producera lika mycket el som 50 000 hushåll använder samt värme till stora delar av Karlstads innerstad. Peo Ajaxson, kommunikationsansvarig på Karlstads energi, informerar ASP Bladet om verket.

Det finns tre stycken värmepannor vid Hedenverket. Den första invigdes 1986 den andra 1992 och den sista 2014. Det nya kraftvärmeverket drivs cirka åtta månader per år.

Man eldar med flis, och vattenångan som bildas driver sedan en turbin. När ångan passerat genom turbinen värmer den sedan upp fjärrvärmenätet. Under vintern när det är som kallast är temperaturen på vattnet som skickas ut på fjärrvärmenätet ungefär 115 grader, och när det kommer tillbaka är temperaturen 65 grader. Vattenångan är 547 grader varm när den når turbinen.

Det nya kraftvärmeverket anses vara skonsamt mot miljön eftersom det eldas med flis, vilket kan betraktas som ett förnybart bränsle. Under vintern behövs det en lastbil i timmen som levererar flis till det nya kraftvärmeverket. Det kan komma upp till 60 flisbilar per dygn under vintern till Hedenverket. Flisen hämtas upp på en tiomilsradie ifrån Karlstad. Under sommaren däremot, kommer bara sopbilar.

Det finns alltid personal på plats som övervakar kraftvärmeproduktionen. På Karlstads energi arbetar 160 personer. De har inte behövt nyanställa för att kunna driva det nya kraftvärmeverket, men personalen där har utbildats innan verket togs i drift. Karlstads Energi har tre olika arbetsområden: värme, el och renhållning.

Det Karlstads kommun kommer att tjäna på den nya pannan är en bättre miljö, mer förnybar elproduktion och mer leveranssäker fjärrvärme.

Text: Olle Stagnér
Foto: Privat

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s