Plats för liv och gemenskap

14ASP Bladet träffade Lena Bergström, aktiveringskonsulent på Seniorernas hus. Under de fyra åren som verksamheten varit igång träffar hon dagligen pensionärer som erbjuds olika aktiviteter och möjligheten att hitta nya vänner.

Seniorernas hus är pensionärernas fritidsgård där det bedrivs olika aktiviteter. Exempelvis gympa, dans, underhållning, studiecirklar eller att hålla egna föredrag.

Seniorernas hus handlar först och främst om social gemenskap. Att ha någonting att göra och även komma ut och träffa andra människor.

Under de fyra åren har det skapats så mycket aktiviteter i huset, att de har vuxit ur sina lokaler. Kort och gott; de vill ha mer utrymme att växa på. Pensionärerna är väldigt nöjda, men det märks att mer utrymme är behövligt.

Nyfunnen vänskap
Många som kommer till Seniorernas hus hittar många nya vänner. Lena Bergström berättar om två änkor och deras vänskap.

– Två damer som gick på samma studiecirkel som inte kände varandra från början. De började prata med varandra och kom

fram till att båda är väldigt intresserade av att resa. Båda reste mycket med sina respektive män och nu har det fallit sig så att de båda är ute och reser tillsammans.

Lena Bergström säger,
– Jobbet på Seniorernas hus är det bästa jag kan ha.

Framtidens planer
Man kan även komma till Seniorernas hus för att fika. Annars är det de olika aktiviteterna, och det är pensionärerna själva som kommer med förslag på vad som kan göras.

Ett mål för Seniorernas hus är att kunna breda ut sig till olika generationer och kulturer samt utöka utbudet av aktiviteter. Alla bör kunna hitta någonting de är intresserade av i utbudet.

– Det är jätteroligt och en väldigt positiv känsla i huset, så det känns bra. Det är ett stort flöde av människor som kommer hit på aktiviteter under veckorna. Jag tycker det är roligt att vi når så många, men i framtiden hoppas vi kunna nå ännu fler, avslutar Lena.

Text: Simo Paulakoski
Foto: Natalie Bergkvist

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s