Simning – som nytta och nöje

12123Mitt intresse för min gamla kära barndomssport, simning, har kommit tillbaka. Jag simmade under hela uppväxten, och har efter det, varit näst intill helt ointresserad av det under ganska många år.

Simning är till viss del en materialsport, fast man kanske inte tror eller tänker på det om man inte är så insatt i sporten.

Ganska mycket av grejerna går dock att undvara om man har en begränsad ekonomi, som till exempel dolme och handplattor, det ger en del träningsmässigt och kan vara kul att ha som omväxling i träningen, men är inte nödvändigt. Det skiljer säkerligen från simmare till simmare, vad som funkar bäst för en själv, praktiskt sett.

MÅLSÄTTNING
I längden kan simning bli ganska monotont. Simmar man 5 000-10 000 meter, så kan det vara nästan nödvändigt att blanda upp träningen med hjälpmedel för att göra det roligare och mer varierat. Det kan handla om simfenor och framförallt våtdräkter, som är mycket viktiga om man vill satsa på simningen eller bli en bättre amatör. Att bli bättre är en målsättning men det är mest på kul. När jag var yngre höll jag på för att jag trodde jag kunde bli bäst. Det är inte min målsättning längre, men jag vill gärna bli bättre.

Min dröm om att bli lika vältränad som Matt Biondi, min barndomsidol, kommer nog bli svårt att uppnå. Jag tränar sporadiskt, framförallt under sommarhalvåret. Under vintern blir det inte så mycket. Ska man bli riktigt duktig krävs det att man tränar i stort sett varje dag.

De som är riktigt duktiga på de utomhustävlingar som jag ställer upp i på sommaren, de tränar betydligt mer än mig. De är juniorer, och de flesta av dem är barn. Jag tävlar inte på några elittävlingar längre och distanserna är mycket längre än när jag var mitt uppe i karriären. Då var jag specialiserad sprinter. Så därför får jag ta tävlingarna med en klackspark, samtidigt skulle det vara kul att bli lite bättre och få en mer vältränad kropp, bli starkare. Jag gillar mej själv bättre då.

Man kan ju hålla på med simning utan att det behöver vara i form av träning eller tävlingar, men personligen vill jag hålla det ganska seriöst. Jag tycker om min idrott, och simning behöver man träna ganska mycket för att det ska ge något. Det är också viktigt att hålla högt tempo, att man simmar intervaller. Man simmar 25 eller 50 meter i högt tempo eller så fort man kan, och sedan helst vilar 10-15 sekunder och sedan simmar fort igen.

TRÄNINGEN
Det fåtalet tävlingar jag är med i under somrarna är ungefär 500 meter till 1000 meter långa, så då behöver jag mycket uthållighetsträning för att kunna anpassa det till vad jag ska simma vid dessa.

Andra sporter kan vara kul att hålla på med för att variera sig. Frågan är om joggning gör en till en bättre simmare, för då tränar man nästan bara benen, medan simning handlar mycket om armarna och överkroppen. Då är nog styrketräning som latsdrag mera effektivt, alternativt simtag med långa gummiband.

I vårt land är simning en mindre sport i jämförelse med ishockey, fotboll, innebandy och andra bollsporter, men ganska populär i jämförelse med många andra länder.

SIMNING KAN RÄDDA LIV
Jag tycker simning är en mycket vettig sport, som jag hoppas fler upptäcker och uppskattar mer. Framförallt eftersom fler personer drunknar varje år. Mestadels medelålders människor, vilket förvånar mig. Själv trodde jag det var mest barn som inte lärt sej simma ännu, som riskerade att bli offer för drunkning, men så är det inte enligt rapporter.

Svenska livräddningssällskapet har koll på hur många som drunknar, men jag undrar hur mycket samhället lyssnar på deras larmsignaler, eftersom drunkningarna hela tiden ökar. Hur kommer statistiken för 2015 se ut när vi summerar det här året? Kan trenden brytas?

Att vuxna människor drunknar borde med ganska enkla medel kunna undvikas, tycker jag. Om det exempelvis är så att det är många invandrare över 50 år, som förolyckas på grund av att de inte är simkunniga bör man hålla simlektioner för dessa grupper, förslagsvis utan kostnad.

Om man till exempel är ute i en båt på sommaren så räcker det ju att man sitter ner, stilla i båten, inte är alkoholpåverkad och att man kan simma hyfsat bra. Man bör då kunna klara livhanken, framförallt om man även är utrustad med en flytväst. Då ska det väldigt mycket till för att man ska riskera livet.

Simma lugnt!

Text: David Hellgren
Foto: Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s