Caféträff om Alzheimers sjukdom

44Det var ett stort antal besökare på plats när Professor Arne Brun från Lunds universitet föreläste om Alzheimers sjukdom. Arne har i många år forskat om hjärnan och sjukdomen Alzheimer.

Caféträffen hölls i Tingvallakyrkan, mitt i centrum i Karlstad. Cirka sextio personer kom för att lyssna till Arne Brun som har många års erfarenhet av forskning av hjärnan. Alzheimers är en hemsk sjukdom som försämrar hjärnans funktioner för människor som får den.

– Jag har studerat hjärnan i hela mitt liv, säger den snart 85-årige professorn.

Motverka
Arne tror att mat och miljö har stor inverkan på våra hjärnor. Han rekommenderar mycket hjärngympa, bra mat och mindre stress. Han vill att forskningen ska rikta mer fokus på hur miljö och mat påverkar våra hjärnor.

Plack
Professorn visar på storbildsskärm hur sjukdomen utvecklas i hjärnan, hur signalsubstanserna bryts ned, hur plack bildas som stora nystan och bryter kontakten i nervbanorna. Placken sitter som hindrande bollar i vägen för nervtrådarna, det blir en nervcellskrympning och signalerna i hjärnan minskar. Arne berättar att forskningen har rönt framgång genom att man har hittat ett giftigt äggviteämne som kan vara orsaken till sjukdomen.

Text och Bild:
Lotta Tammi

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s