I juli hade Karlstad storbesök av Ostindiefararen Götheborg, skeppet är byggt i nutid men designen härstammar från 1700-talet.
Det är till dags dato det största fartyg som har gått på Vänerns farvatten hittills. Skeppet hade många besökare under de tre dagar som den låg för ankare vid yttre hamn.
Som besökare kunde man även se en fotoutställning om fartygets expeditioner värden över. En grupp som kallade sig skeppsbandet spelade musik för den långa kö av nyfikna människor som ringlade sig längs kajen. De ville komma om bord för att ta beskåda det vackra skeppet, som majestätiskt reste sig upp emot skyn.
Modernt
Skeppet är byggt utan ursprungliga ritningar, man har skapats med dåtidens verktyg, material och byggmetoder. Samtidigt har fartyget anpassats till dagens krav på säkerhet. Även om fartyget är byggt på gammaldags vis så är det ett supermodernt. Hon är ett segelfartyg och blev färdig år 2005 och innehar en längd av 58 meter lång.
Förliste i hamn
År 1745 förliste skeppet bara några hundra meter från sin ankringsplats, detta efter att Götheborg hade varit på en 30- månaders lång seglats. När hon närmar sig hamnen gick hon på grund. Alla i besättningen räddades och en del av lasten likaså.
Fartyget låg begravd och bortglömd på havets botten i över 200 år. Det var några dykare som hittade henne 1984 när de dök i närheten och hittade porslinsskärvor på havets botten. Det blev en omfattande marinbiologisk utgrävning; en av Sveriges största. Historien om Ostindienfararen lockade till stort intresse världen över. Det var ungefär då idén föddes om att återbygga Ostindienfarare Götheborg på nytt.
Återuppbyggnad
År 1992 började uppbyggnaden av skeppet vid Eriksbergs varv. Man fick bygga en ny stor skeppshall som innehöll en smedja och mastverkstad, segelloft och även utställningshallar för besökarna. Den 6 juni 2003 sjösattes äntligen Götheborg. Över 90,000 åskådare deltog vid ceremonin, där även Kungen, Drottningen och Prins Carl Philip närvarade.
Text: Lotta Tammi
Bild: Henrik Sjöberg
Fakta:
Ostindiefararen Götheborg drivs av Svenska Ostindiska Companiet, vilket i sin tur ägs av en ideell stiftelse.