Torgets Sol

123444Skrammel, duns, duns. Det var sommar på Stora torget i Karlstad. Människor, som sprang till bussarna, packningarna stora och otympliga, skratt blandade med skrik. Vad kan man säga? Under denna varma dag var solens folk i full fart.

Min vän och jag sökte skydd i skuggan från ett träd, jag bar en turkos klänning och en stor svart solhatt. Min vän, som för övrigt heter Olle, tyckte nog det var synd att jag led så av solens sken.

Skrammel, duns, duns. Där var ljudet igen. Det kom från en vagn som en ung barfota man drog efter sig. Med sitt ljusblonda hår och lika strålande leende gick han längs torgets kullersten. Jag blev hänförd, log inombords, samtidigt som jag fortsatte att prata med min vän. Vårt samtal var ett ytligt tidsfördriv innan bussen kom, vilket skulle ta oss bort från den gassande solen.

Skrammel, duns, duns. ”Vilken vacker hatt Ni har.” Där befann han sig mitt framför oss, med ett bländande vackert leende och en vagn, lastad med en gitarr, en sovsäck och andra saker.

”Era ögon glittrar som stjärnorna, liksom Ert skratt.” Han talade med inlevelse, men var ändå alldaglig. Jag blev mållös, rörd till det yttersta. Jag hade nästan glömt bort min vän, som log brett. Min vän märkte inte hur omskakad jag blev. Han märkte inte att kvinnan inom mig strålade starkare än solen.

Min vagabond lämnade oss lika plötsligt som han dök upp. Innan han försvann gav han mig ett varmt leende, blinkade med ena ögat och höjde handen. ”Fortsätt skina!” Vår buss anlände och vi klev på. Jag stirrade ut genom fönstret, min barfota vagabond vandrade från människa till människa och förgyllde deras tillvaro.

Vad är hans historia? Vad hade han sett? Vad hade han upplevt? Frågorna var många, mitt svar blev endast ett leende. Hans enkla sätt att ta vara på varje sekund som om den vore den sista, är en unik egenskap i vår tid.

Bussen lämnade torget och solen bakom sig. Kvar fanns endast en fondvägg av barnens klingande skratt blandat med pensionärers lättsamma skrockande. Mitt minne skulle blott bevara en ung vagabond.

Text: Theresia Axelgård
Foto: Stefan Ek

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s