Sårbarhet är styrka

otydlig beskurenDu önskar att du hade fått veta. Du önskar att du visste om, att du för längesedan bar på ett embryo till en diagnos som heter bipolär. Är det inte så? Tänk om du kunde spola tillbaka till innan allt började.

Tänk om du kunde nollställa ditt liv. Börja om från början. Trycka på rewind-knappen och börja lyssna på livets album ända från början. Låt för låt. Du skulle vilja veta i vilket skede allting började. Nånstans i ditt undermedvetna formades det som nu är din diagnos. Den smög sig på. Som skuggan dras till solen. Som natten stilla men säkert slukar den långa skuggan.

Liv utan avbeställningsskydd
Om du hade haft all denna vetskap du nu besitter, kunskapen om framtidens olika skeenden, om hur du skulle prioritera, sortera och välja, då skulle du idag haft ett helt annat liv. Rikare. Starkare. Bättre. Mer framgångsrikt, om sådant nu är mätbart. Eller? Frågan är bara vem du skulle varit? Detta får vi aldrig något svar på. Vi kan bara spekulera…

Kanske hade du undsluppit diagnosens euforiska stormar och svarta avgrundsdjup, om du redan från början visste vad som skulle komma och haft möjligheten att anpassa ditt liv efter förutsättningarna. Men det hade du inte klarat av på egen hand. Du hade behövt hjälp. Hjälp från samhället. På olika sätt. Fast samhället tycker för det mesta att det är du som ska anpassa dig. Ändå ska alla med. Alla ska med! Trots att vi har olika förmågor och förutsättningar…

Livet erbjuder inget avbeställningsskydd. Optionen att avboka din livsrutt och välja en mer skräddarsydd resa, all inclusive – bara för dig – finns inte inskrivet i villkoren. Ingen försäkring faller ut. Det finns ingen välkommen ersättning som täcker upp dina förlorade år och alla de utgifter som livet kostat dig i olika former. Livet kostar. Åren går.

Du är samhället
Nu är det som det är. Du har fått mer insikt om dig själv. Du har hittat fungerande strategier – som du ständigt uppdaterar och finslipar. Du kan påverka och välja. Allt detta är en styrka i sig. Att acceptera din situation är till stor del avgörande för ditt tillfrisknande. Men det är svårt för många av oss som är drabbade.

Det är svårt att omfamna det man vill stöta bort. Det tar tid att vara ödmjuk mot sig själv. Du vill inte. Du kämpar emot. Det är ofta pinsamt och jobbigt att berätta och prata om ditt mående, att blotta sig, när det rör sig om din egen psykiska hälsa. Du är inte som alla andra. Men vem är som alla andra?

Du har en viktig roll att spela. Ett uppdrag att hjälpa andra till medvetenhet och förståelse. Berätta din historia! Det finns många som vill lyssna. Vi behöver lyssna. Diagnosen får inte bara bli ett svart ord tryckt på vitt, eller ett sammansatt ord man inte pratar högt om.
Bakom diagnosen finns en person som är en del av vårt samhälle, varken bättre eller sämre än nån annan. En person som är fullt levande och för det mesta fungerande, en pappa, en mamma, eller ett barn som genom sin diagnos har en sårbarhet mot utebliven vila. Någon som ofta är frisk, men ibland sjuk.

Din historia kan förändra och hjälpa många som på olika sätt är drabbade. Att berätta har även stor betydelse för dig, som huvudrollsinnehavare i historien om dig. Du är viktig. Berätta din historia!

Text: Ulf Puhls
Foto: Theresia Axelgård

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s