Försäkringskassan vill göra vardagen enklare

234Sedan början av 2015 kan personer med funktionsnedsättning som har flera olika ersättningar från Försäkringskassan, få en kontaktperson som samordnar kontakterna inom myndigheten. Detta är ett av flera löften som Försäkringskassan aviserat för att effektivisera sitt arbete och förenkla vardagen för de som kommer i kontakt med myndigheten.

Christina Schöön är regionalt samverkansansvarig inom funktionsnedsättningsområdet på försäkringskassan. Hon berättar för ASP Bladet att mottagandet har varit positivt från både personer som tilldelats en samordnande kontaktperson och från handläggarna själva. Hon berättar vidare att informationen om tjänsten finns på försäkringskassans hemsida, men att det främst är handläggarna som själva informerar personer som kan komma ifråga.

– Det är dock färre än vi trodde som efterfrågar tjänsten, men det tror jag beror på att alla inte riktigt känner till det än, det kanske inte har fått genomslag fullt ut, säger Christina.
Hon förklarar att andra åtgärder som ska förenkla kontakterna med försäkringskassan exempelvis är förkortade handläggningstider. Detta gäller främst personer med aktivitetsersättning på grund av förlängd skolgång och de som söker vårdbidrag eller handikappersättning. Man vill också förenkla kommunikationen genom utökad digital kontakt med Försäkringskassan.

– Det handlar exempelvis om att kunna få besked från oss via sms. Många av våra kunder öppnar inte brev från Försäkringskassan och är kanske inte så bekväma med att svara i telefon när ett okänt nummer ringer, säger Christina.

Hon berättar också att myndigheten jobbar med att bygga ut tjänsterna på Mina sidor, en serviceplattform som återfinns på deras hemsida.

Försäkringskassans utvecklingsarbete, En enklare vardag, består sammanlagt av sex löften med syfte att underlätta kontakter med myndigheten och bidra till ett ökat deltagande i arbetslivet och samhället i stort för personer med funktionsnedsättning.

Text: Therese Nilsson
Foto: Stefan Ek

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s