En folkvandring genom Europa

234Flyktingkrisen som härjar ute i Europa just nu har väl inte undgått någon, men hur påverkar den egentligen Europas länder?

Europa står just nu inför den största folkvandringen sedan andra världskriget, där fler än 4 000 000 syrier har tvingats fly sitt hemland. Resan de ger sig ut på är både lång och riskabel.

Antingen kan flyktingarna välja att korsa gränsen mellan Syrien och Turkiet, för att därefter vandra vidare genom Europa. Andra alternativet är att korsa Medelhavet i rangliga och överfyllda båtar. Första destinationen om de överlever färden över havet blir antingen grekiska öarna Kos och Lesbos eller Sicilien vid Italiens sydspets.

432Migranterna som anländer till dessa öar blir registrerade, för att sedan åka buss till läkarkontroll och flyktingläger. Sedan kan de, om de har möjlighet till det, fortsätta sin resa mot ett förhoppningsvis tryggare liv.

Resan har blivit krångligare eftersom Ungern har stängt sin gräns mot Serbien, dessutom så har Kroatien, Österrike och Tyskland infört gränskontroller. Antagligen följer väl fler länder efter ifall de anser att det blir en ohållbar situation.

När de äntligen anländer till Sverige så söker de asyl antingen vid gränsen, eller hos Migrationsverket i den stad de kommer till först. Sedan blir de transporterade till ett asylboende, där de får invänta beslut om ansökningen blir godkänd eller avslagen. Ifall ansökan blir godkänd sänds ett meddelande ut till kommuner runt om i Sverige, om att denna person är beviljad uppehållstillstånd och söker ett område där denne kan starta sitt nya liv. Efter det får den nya medborgaren antingen bo kvar på asylboendet, för att invänta någon kommun som är villig att ta emot personen, eller söka efter boende på egen hand.

Text: Patrik Eriksson
Foto: Robert Halvarsson

Flyktingkrisen i siffror
12 000 000 har tvingats fly sina hem i Ukraina, Syrien och Irak med anledning av konflikterna i dessa tre länder, men ej kunnat korsa gränsen.

2 815 personer har dött under de första 8 månaderna i år när de korsade Medelhavet.

Under år 2014 ansökte 81 301 människor om asyl i Sverige.

Handläggningstiden för en asylansökan hos Migrationsverket är 9 månader istället för deras önskemål om 3 månader.

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s