En hyllning till hunden – människans bästa vän

iyuttyuiDet enda hon önskar är att få vara med, bli klappad och älskad av dig. Hon älskar dig ännu mer tillbaka. En hund är nog grunden för uttrycket: kravlös kärlek.

Begreppet ”människans bästa vän” användes först av Fredrick II, kung av Preussen, vilket syftade på sin italienska greyhound. Sannolikt blev uttalandet populariserat av en dikt skriven av Ogden Nash och visar  hundars nära relation, lojalitet och kamratskap med människan.

Alla som har haft hund känner igen dagens höjdpunkt, när man kliver in genom dörren och möts av ett par pigga bruna ögon, fyllda av kärlek och lycka, en svans som sopar golvet farligt nära blomvaserna och ett piggt uttryck; MATTE ÄR HEMMA! Det syns i hela henne att hon väntat hela dagen på just detta ögonblick; att träffa dig igen. Du är bäst i hela världen. Hon hoppar upp och ner, cirklar runt dig, slickar dina händer och gnyr. Det finns ingen bättre än just du.

Förr i tiden
Hunden har sällskapat med människan i minst 15 000 år, sedan den var varg, och sökte sig till människan som erbjöd matrester. Hundens fenomenala egenskap att läsa av människan har med tiden gett den många uppgifter i människans närhet. Hundar används inom polisen, militären, räddningstjänsten, inom vården som diabeteshundar, demenshundar och hundar som sällskap till autistiska barn. Hunden är full av kärlek, ömhet och är en trogen kompanjon.

Hunden bryr sig inte om ifall du har snygga kläder eller ett perfekt hem. Hon vill bara gå en promenad med dig. Hunden är den mest lojala vän du kan ha.  Hunden är ärlig, ändrar sig inte dagen efter och är lätt att förstå. Den förlåter dig om du är arg, tröstar dig om du är ledsen, hoppar upp i ditt knä eller lägger sitt stora huvud på dina ben i soffan. Hunden vet när du är ledsen och gör vad som helst för att få dig på bättre humör. Vem kan motstå en vädjande blick och ett huvud på sin fot som förlåt efter en snodd korvbit?

Det hjälper hunden i sin psykiska och intellektuella utveckling att vistas så mycket som möjligt tillsammans med sin människa. Detta skapar också ett starkare band mellan hund och människa. En hund ökar livskvalitén och är din trogne följeslagare som inte viker hur tufft det än blir!

Historia
Hunden började hålla till kring mänskliga boplatser under den Europeiska istiden för 15-30 000 år sedan. De vargar som höll sig till människorna överlevde, medan de som höll sig undan dog ut. Steg för steg blev vargarna allt tamare. Hunden och människan började senare jaga ihop som jaktkamrater. Hunden var den bästa jägaren, medan människan var duktigare på själva dödandet. När ett djur fångats gav människan en del av bytet till vargarna. Detta ledde till utvecklingen av hunden. Exakt hur det gick till råder det dock en viss osäkerhet kring.

Före 1800-talet var hundar, bortsett från knähundar, arbetsdjur. De användes för jakt och bevakning. Beskrivningen av hundar var negativ. När man 1869 fann ett vaccin mot rabies, som även drabbade hundar, blev det bättre. Det finns idag familjehundar, jakthundar, brukshundar, utställningshundar och Nordamerikas indianer använde tidigt hunden som dragdjur.

43453I Sverige finns cirka 800 000 hundar fördelade på cirka 600 000 hushåll. Om man inte passar ihop, kan hunden må dåligt i sin miljö, bli omplacerad eller i värsta fall behöva avlivas. De flesta vill ha en familjehund, men det finns även dem som vill hålla på med uppvisning och avel eller annat. Man bör välja en hund som överensstämmer med ens liv. Är man ute i skogen mycket passar en annan hund än om man bor i en liten etta i Stockholm city.

Att välja en ras
Om man vill skaffa en hund, så är det viktigt att veta att det krävs mycket arbete, hunden kan inte lämnas ensam en längre tid och behöver mycket motion och rastning. Vad hunden behöver utöver de grundläggande sakerna beror på ras och personlighet. En Bordercollie och Schäfer behöver jobba mycket med hjärnan och kroppen.

Chihuahua behöver inte lika mycket fysiskt arbete. Vissa hundraser har behov av krävande pälsvård. Om hunden blir sjuk eller skadad så den behöver veterinärvård, då är det bra om hunden är försäkrad.

Kärlek till sin hund
1870 sköts en hund till döds i Missouri, och det blev stämning som påföljd. I stämningstalet fanns dessa ord: ”Den absolut mest osjälviska vän som en man kan ha i denna själviska värld, den som aldrig överger honom och en som aldrig visar sig otacksam eller förrädiskt är hans hund.” 1958 restes en staty efter ”Old Drum”, som hunden hette, på rättssalens gräsmatta, med orden ”människans bästa vän är hans hund”.

Mycket tidigare skrev dock Voltaire såhär i filosofiska ordboken, 1764: ”HUND. Det verkar som om naturen har gett hunden till människan för sitt försvar och för sin glädje. Av alla djur är den det mest trogna. Den bästa vän man kan ha.”

Text och foto:
Maria Lundby Bohlin

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s