Miljöstrategiska avdelningen

IMG_2168Månadens I fokus har besökt Miljöstrategiska avdelningen inom Miljöförvaltningen och träffat miljöstrategen P-O Haster. Han berättar för ASP Bladet om deras verksamhet.

Uppdraget som Miljöstrategiska avdelningen har är att miljömålen som kommunen har satt upp följs. Det gäller att analysera målen och kontrollera att det går i rätt riktning.

– Kommer vi att uppfylla målen eller inte som våra politiker har bestämt. Vi ska också avrapportera till politiken hur det går, säger Haster.

I uppdraget ligger också att vara operativ, att ta initiativ som till exempelvis leder till att klimatmålen nås. Sedan gäller det att kommunicera informationen till medborgarna. Målet med verksamheten är också att stimulera ett hållbart resande, och det innefattar alltifrån miljöfordon till beteendefrågor.

En viktig målgrupp är de politiker som behöver enhetens kunskap för att kunna fatta miljöriktiga beslut. Deras miljö och klimatstrategi ska förverkliga miljömålen. Dessa rör klimat, trafik, nybyggnationer och naturvård. Sedan finns det även interna direktiv som rör hur kommunen själv hanterar miljöfrågorna. Kommunen är en stor arbetsplats med många människor och mycket lokaler. Det finns mycket i kommunen som berörs av miljöstrategiska frågor.

Kommunmedborgarna ställer också frågor till kommunen angående miljö och trafik.
– Trafikfrågan är väldigt intressant och många är intresserade av trafik och transporter. Det kan också handla om frågor kring våra cykelvägar och olika lösningar vid gatukorsningar. Generellt tycker karlstadsborna att vi har en bra cykelstad, menar P-O Haster.

Haster och hans medarbetare har nyligen flyttat in i det nya Samhällsbyggnadshuset i Inre Hamn. Den nya arbetsmiljön har påverkat sättet att arbeta. Tidigare, i de gamla lokalerna hade de anställda egna tjänsterum, men nu arbetar de i ett öppet kontorslandskap.

Det finns fasta arbetsstationer men inga egna, utan man väljer plats efter vad man arbetar med. Om det finns behov av lugn ro finns det tysta zoner där man ska kunna jobba ostört.

– Det öppna kontorslandskapet inbjuder till samverkan och möten, och det känns spännande och kul, tycker P-O.

P-O Haster menar att enhetens arbete är viktigt. Det pratas mycket om att vi ska ha ett hållbart samhälle och utveckling. Karlstad ska också vara en hållbar kommun, en stad som lever i harmoni och samklang med naturens resurser. För att nå dit är miljöarbetet av central vikt.

Eftersom Miljöstrategiska avdelningen arbetar mycket med trafik och resande och hur det påverkar miljön, ligger
fokus på hur man ska anpassa kommunen till hållbart resande.

Begreppet hållbart resande står för ett resande som inte bidrar till klimatförändringen. Det kan handla om att satsa på drivmedel som är förnybara.

– Bort med bränslen som bensin och diesel och in med etanol, biogas och elfordon. Det är ett hållbart resande, anser Haster.

Hållbart resande innefattar också cykel, gående och kollektivtrafik. Tanken är att dessa tre ska få ett större utrymme i infrastrukturen. Det gäller att få ner biltrafiken i tätorten och ge större plats åt de andra trafikanterna.

De största utmaningar för kommunen som, P-O Haster ser det, är klimatfrågan och översvämningsproblematiken. Karlstad ligger i ett delta och är känsligt för höga flöden i Klarälven.

– Det är en jättestor utmaning att klimatanpassa kommunen, menar Haster.

Text och foto:
Henrik Sjöberg

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s