Gamla minnen väcks till liv

12Trots det kyliga vädret och att regnet låg farligt nära, var det många som vallfärdade till grusgropen i den lilla byn Sutterhöjden. Lördagen den 5:e september ställdes veteranfordon och gamla maskiner ut.

Parkeringsvakterna hade svårt att hitta bra parkeringsplatser till alla besökarnas bilar när platserna började ta slut. Man hade inte räknat med att så många skulle komma trots det molniga vädret. De ropade titt som tätt i komradion till arrangören för att få tips och råd.

För barnen fanns det gokart som de kunde åka med på en sandbana, medan föräldrarna gick runt och tittade på veteranfordonen. Blev man hungrig fanns det mat att tillgå och man kunde köpa souvenirer om man ville det. Till barnens stora förtjusning fanns det leksaksbilar i olika bilmärken som man kunde köpa som souvenir. Man hade anordnat sittplatser inne i ett tält där man kunde sitta och diskutera gamla minnen eller bara vila benen en stund.

11222Veteranbilarna var från perioden 1930- till 60-talet. Det fanns också bilar som precis hade blivit klassade som veteraner. Många minns tillbaka till gamla tider, att man hade åkt i en av bilarna eller träffade sin första stora kärlek. Några mindes tillbaka när de blev upphämtade och åkte på dans i någon av bilarna, eller att man hade ägt något liknande fordon. Runtom stod det gamla veteranlastbilar som lockade till minnen och skratt. Någon kanske har kört någon av de gamla lastbilarna på jobbet.

Samtidigt var det olika uppvisningar med fordonen och maskinerna i grusgropen. Bredvid en av lastbilarna fanns en stenkross som krossade större stenar till gruskorn. Lite längre bort hade de uppvisningar med de olika terrängfordonen, där man fick se när de åkte upp och ner från sandbranten. De använde bland annat en bulldozer, en gammal militärlastbil och en jeep. Det fanns också gamla ångmaskiner, samt några mopeder och motorcyklar.

11122222Historierna som finns om bilen, traktorn, lastbilen eller någon av maskinerna, berättar utställarna också gärna om. På varje fordon satt det en lapp med information om dem. En berättade hur han hade byggt om en vanlig gräsklippare till att se ut som en gammal Ferguson-traktor till utseendet.

Minnesstund
När vi satt vid matbordet hemma hos mina föräldrar berättade min far Hans-Åke om hur det var när han var liten. Han berättade om när han som liten fick följa med och åka i en av lastbilarna som ställdes ut. Det fanns en gammal cementfabrik som många i byn jobbade på, och han fick följa med dit på turerna när de hämtade sand och grus.

123333Evenemanget sker vartannat år. De alternerar mellan Arvika och Sutterhöjden. Äger man något gammalt fordon som man vill damma av och visa upp, så ska man kontakta Krister Fredriksson som är en av grundarna och ägaren till grusgropen.

Text: Jimmy Thuresson
Foto: Theresia Axelgård

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s