Öronakupunktur – Hur känns det?

233234234234Hur är det att få öronakupunktur? Hur känner man sig under tiden och efteråt? ASP Bladets utsände upplät sina öron till behandlingskonsultenten och NADA-akupunktören Maya Swanberg.

Maya Swanberg hälsar med ett fast handslag och ett vänligt leende innan hon visar mig till det kombinerade kontors- och behandlingsrummet. Rummet är mysigt inrett med en stor, mönstrad matta och flera mjuka fåtöljer inklädda i filtar.

Bredvid skrivbordet står det en kontorsstol med snurrfunktion, där får jag slå mig ner och bara andas en stund. Efter ett litet tag sätter jag med nervösa fingrar upp håret, så att Maya kan komma åt mina öron. Maya börjar med att rengöra öronen med en våtservett och berättar att hon kommer att sätta fem nålar i vardera öra. För en sekund går det en ilning genom min kropp. Tänk om det gör jätteont?

Maya ber mig att lugnt andas in och sedan ut. Hon förklarar att vid utandningen kommer hon att sätta in första nålen. Jag andas ut och känner ett lätt stick. ”Det var ju faktiskt inte så farligt.” Jag fortsätter att andas lugnt och Maya sätter in nål efter nål. När alla nålar är på plats får jag sätta mig i en av de mjuka fåtöljerna och slappna av.
Det första jag lägger märke till är att öronen blir varma, en värme som sedan sprider sig i hela kroppen. Efter ett tag känner jag mig lite yr, men det går över efter ett tag. Det känns lugnt och trevligt att sitta där.

Men plötsligt känner jag mig oförklarligt ledsen och sedan irriterad för en kort stund, för att till sist landa i ett ovanligt lugn.

När det är dags att ta ut nålarna känner jag hur det rinner något varmt från en av punkterna i örat. ”Oj det blöder”, hinner jag tänka innan Maya är där med en bomullspinne och stoppar flödet.

Jag hade känt mig lite öm på punkterna där nålarna satt, så kanske var det inte så konstigt att det blev ett sår, nålen måste ha träffat ett kärl mitt i prick.

576567Enligt Maya är det dock ovanligt att nålarna orsakar blödningar. Hon berättar lite trevande att det enligt traditionell kinesisk medicin (TKM) kan bli så här om Qi (livskraften) stagnerat i just de områden i kroppen som punkten
representerar. I mitt fall handlade det om leverns punkt, vilket innebär att det kan ha att göra med instängd frustration och vrede, förklarar Maya.

Kanske kan förklaringsmodellen bli ett sätt att förstå sina känslor under behandlingen? Speciellt hetlevrad är jag dock inte, men frustrerad över olika saker är jag nog i likhet med de flesta.

Efter avslutad behandling brukar man få ett så kallat kulplåster ditsatt på en av punkterna i örat. Maya visar upp en liten pärla och förklarar att den är till för att minska stressnivån även mellan behandlingarna.

Med ett ovanligt lugn i kroppen säger jag sedan hejdå till Maya, och kanske är stegen lite lättare när jag går nerför de slitna trapporna och ut i ett novemberregnigt Karlstad.

Text: Therese Nilsson
Foto: Stefan Ek

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s