Liten butik i ett växande centrum

6977Hur ser villkoren ut för småbutiker i en tid där antalet butikskedjor blir allt fler? ASP Bladet har träffat Sune Karlsson som äger sin egen butik och fått hans syn på saken.

I dag finns det tre gallerior i Karlstad, och nästa år invigs ännu en i samband med uppstarten av handelskvarteret Mercurius. I centrala Karlstad finns också herrekiperingen Hugos herr som ägs av Sune Karlsson och hans son Mattias. Butiken har funnits sedan 1994. Sune ser fördelar med allt fler butiker och gallerior i centrum.

– Även om Mitticity har mer nytta av att ha oss som grannar, än vi har av att ha dem, så tycker jag: ”desto fler butiker det finns, desto bättre”. Det gäller att vara bäst och att vara med, påpekar han.

Han är själv pensionerad nu, men hoppar in ibland och jobbar gratis. Sune har lång erfarenhet av företagande och berättar att det hänt mycket inom textilbranschen. Han framhåller att kläder har blivit en färskvara.

– Det är som med bananer, det går inte att spara på kläder. För varje säsong måste man göra sig av med grejer. Man måste ha nytt hela tiden. Folk känner igen kläder från förra säsongen, de går inte att sälja, då blir man inte populär, säger Sune.

När han och Mattias startade butiken var tanken att börja i det lilla och sedan växa, något som man också gjort. Sune tror att det har varit en fördel att han tidigare har haft företag, där man kunnat odla goda kontakter med så väl kunder som leverantörer.

Bra kan bli bättre
Numera har Hugos herr även en butik på nätet, och sedan flera år sänds också reklamfilmer på TV. Sune ser det som ett sätt att nå så många som möjligt och att följa med i branschens utveckling.

Som ett led i detta ser han också fördelar med att ha sin butik lokaliserad i centrum. Han tror att det är till stadskärnan personer med intresse av mode beger sig, snarare än till Bergviks köpcentrum. Sune skulle dock önska att det fanns fler parkeringsplatser i närheten. Han hoppas också på att miljön i stadens centrala delar ska bli bättre.

– Det som har stört är den här ombyggnaden av Älvgatan, som aldrig verkar bli färdig, säger han och fortsätter:

– Sedan finns det ju vissa störningsmoment inne i stan, grupper som inte passar in här. Det skulle vara bra om vi fick ordning på sånt där.

Sune understryker dock avslutningsvis att han tycker att en god framtid är beroende av att människor gör det bästa för de som finns där man bor och verkar.

Text: Therese Nilsson
Foto: Stefan Ek

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s