Höger eller vänster? Din moral ger svaret

12334Den amerikanska socialpsykologen Jonathan Haidt utforskar i en engelskspråkig föreläsning på TED:s hemsida ett antal moralpsykologiska förhållningssätt.

Jonathan Haidt anser att vi föds med anlag för att snabbt lära oss moraliska förhållningssätt. Enligt honom finns det fem värden som är viktiga oavsett kultur. Det handlar om viljan att ta hand om andra och känna medlidande, samt om rättvisa, lojalitet, respekt och renhet.

– Utvecklingen av den psykologiska forskningen har lett till insikten att barn faktiskt vet mycket om fysiska och sociala regler redan när de föds. De är förutbestämda att lätt lära sig sådana färdigheter, säger Haidt.

Han fann att rättvisa och medlidande var viktigt för de flesta människor, men att det går en skiljelinje mellan progressiva och konservativa personer när det gäller synen på lojalitet, respekt och renhet.

Han observerade att progressiva är mer öppna för nya erfarenheter och att de ofta ifrågasätter lojalitet och likhet till förmån för olikheter och öppenhet. Det är också vanligt att de har liten respekt för auktoriteter.

Konservativa i sin tur skattar enligt Haidt, trygghet och traditioner högt, samt tycker att lojalitet och respekt är viktiga värden.

– Progressiva gillar nya idéer, resor, nyheter och olikheter, medan konservativa tycker om det som är välkänt, säkert och pålitligt, säger Haidt.
Enligt honom handlade renhet tidigare mycket om att kontrollera sin sexualitet, speciellt bland konservativa. Nu har det blivit allt vanligare, framför allt bland progressiva, att kontrollera sin kropp på annat vis, exempelvis genom vad man äter.

Avslutningsvis talar Haidt om att det är lätt att fastna i ”jag har rätt och du har fel” i sitt moraliska tänkande. Han menar att mer moralisk ödmjukhet kanske kan få oss att komma ur dessa låsta positioner.

Text: Therese Nilsson
Grafik: TED

Se inslaget här:

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s