Hur tar vi tillvara på kompetenser?

2222Karlstad kommun och Tillväxtcentrum bjöd i mitten av januari till ett frukostmöte på Scandic Karlstad City. Fokus låg på de nyanlända som kommit till Karlstad under den senaste tiden.

Det var ett femtiotal personer, både företagare och representanter från Karlstads kommun, som kom denna tidiga morgontimma. De möttes för samtal, samt åtnjöt en god hotellfrukost. Under en dryg timme diskuterades det hur man på bästa sätt kan hjälpa människor som är på flykt från krig och elände. Människor som flyr till ett för dem nytt land, med nya seder, rutiner, lukter och annan mat än vad de är vana vid.

Efter en presentationsrunda, berättar Annika Eriksson som jobbar på RYS (Riktad Yrkesstimulans), hur de tar emot nyanlända för att försöka hjälpa dem till en meningsfull vardag genom jobb eller praktik. RYS har ett samarbete med Karlstads kommun för att hjälpa nyanlända människor till jobb eller praktik.

Maj Alsterlind från RYS berättar om ett slags moment 22, som ofta uppstår.
– Det är inte lätt att hitta arbetsgivare som vill ta emot personer för praktik. Har arbetsplatsen för mycket att göra, då har man inte tid att lära upp någon. Har arbetsplatsen för lite att göra, tar man heller inte emot, då det inte finns något att göra.

Boende
Lena Svensson från Karlstads kommun berättar att det är 160 000 asylsökande som kommit till Sverige under 2015, varav tusen av dem befinner sig i Karlstad.

– Vi har flera olika boendeformer för de nyanlända, som alla nämns vid olika namn. Däribland ankomstboenden där man bor en kort tid när man är nyanländ. Sedan har vi anläggningsboenden där man bor under tiden man väntar på sitt uppehållstillstånd. Det rör sig om cirka 750 människor som bor på dessa anläggningsboenden och som vill ut i sysselsättning, berättar Lena Svensson.

Grupparbete
Efter fikat anordnades det grupper där man fick prata ihop sig, där många funderingar och idéer lyftes. Man var överens om att det är viktigt att de nyanlända får lära sig svenska för att kunna göra sig lättare förstådda. Grupperna var också enade om att det är bra för de asylsökande att komma ut för att prova på olika arbeten som finns i det svenska samhället, och där olika länders yrkesutföranden kan skilja sig kraftigt åt.

Utav deltagarna i frukostgruppen var det många som möttes för första gången, men alla var enade i frågan om att arbete och praktik var viktigt för att bättre integrera människor som varit på flykt från krig och elände.

Text och foto:
Lotta Tammi

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s