Vårda dina gaddar

567654Hur tar du hand om dina tänder? Hur ofta borstar du tänderna? Har du varit på kontroll i år? Äter du regelbundet utan att småäta? Dricker du sockerhaltiga drycker? Röker du?

Fluor, vila och vatten är det viktigaste för en god tandhälsa. Man bör borsta tänderna varje morgon och kväll. Låt gärna tänderna vila i 30-60 minuter, efter att du har ätit, innan du borstar tänderna. Då blir risken för erosioner mindre. Att borsta tänderna, minskar risken för tandsten och karies, vilket orsakar hål i tänderna. Varje gång du intar något sött eller surt, startas en syraattack i din mun. Det är därför bra att äta under fasta tider.

För att undvika småätande, kan du planera in mellanmål. Drick vatten om du är törstig. Ät max 5-6 gånger per dag, så att munnen hinner återhämta sig. Det är lagom att gå till en tandhygienist en gång per år, och tandläkare när det behövs. Detta kan göra att tandproblem upptäcks snabbare och man kan därför undvika tandlossning. Tandtråd kan hjälpa mot svullet och blödande tandkött.

OM TÄNDER
Mjölktänder hos människan bildas redan i sjunde fosterveckan och blir inte synliga förrän barnet är ett halvår gammalt. Barn får permanenta tänder i 6-13-års åldern och visdomständerna kommer vid 18-26-års ålder. Precis som hos de flesta däggdjur, är tänderna till för att bita av och tugga sönder föda. Som barn har vi 20 mjölktänder och när vi blir vuxna har vi 28-32 permanenta tänder, beroende på om vi får visdomständer eller inte.

Tanden består av två delar; kronan, som är den synliga delen, och roten, som sitter i tandköttet och håller tanden på plats. Ovanpå kronan sitter emaljen, som är kroppens hårdaste del. Tanden sitter fast i käkbenet med tandcement. De spetsiga hörntänderna kallas för Dens caninus (hundtand på latin) och läran om tänder kallas odontologi.

HUR GÖR MAN?
Tänderna har en viktig uppgift för att kroppen skall kunna ta till sig näring. Det är viktigt att sköta tänderna, för att man ska ju använda dem hela livet. Att få problem med tänderna kan vara både smärtsamt och dyrt, så det är viktigt att arbeta preventivt.
Det allra viktigaste som man ska göra, är att borsta tänderna. Använd gärna en fluortandkräm utan slipning, för att slippa få erosioner. Om du har missfärgade tänder, kan du använda en ej slipande eller en milt slipande tandkräm. Använd dock slipande tandkräm sparsamt! Annars kan emaljen luckras upp och tanden blir då ännu mer mottaglig för missfärgningar. Har du tandsten eller blåsor i munnen, så finns det särskilda tandkrämer för det.

Det tar ca två minuter att borsta tänderna noggrant. Var noga med tänderna längst bak i munnen. Maten fastnar lätt där, då tänderna är gropiga. Känns tänderna rena? Använd gärna en tungskrapa, tandtråd, tandstickor, eller en mellanrumsborste. Använd en mjuk tandborste för att skona tänderna och tandköttet.

TUNGTRICKET
Är dina tänder rena? Känn efter med tungan. Om tänderna känns glatta på ytan, så är de rena. Är ytan sträv så borsta lite till. Tuggummi kan inte ersätta tandborstning, men tuggummin som innehåller karbamid eller xylitol utan socker, kan förkorta syraattackerna på tänderna, genom att neutralisera pH-balansen. Om du är torr i munnen, bör du ta kontakt med en tandläkare. Salivet skyddar nämligen tänderna mot karies.

TÄNK LÅNGSIKTIGT
Tänderna är gjorda för att hålla länge, men precis som resten av kroppen, så åldras även munnen. Man kan själv påverka hur långsamt åldrandet kan gå. Det är viktigt att gå till tandläkaren regelbundet, så att han eller hon kan upptäcka risker med din tandhälsa, innan det är för sent. Om man förlorar en eller flera tänder, kan man i dag återställa dem. Rökning, snusning och droger kan vara skadligt för tänderna och tandköttet. Piercing med en ring eller en stav, kan göra olika skador i munnen.

FLUOR
Fluor är ett grundämne som finns i maten, vattnet och luften. Det finns lite fluor i mjölk, ägg, potatis och kött, men något mer i teblad, fisk och skaldjur. Fluor är bra mot karies och eftersom det bara finns i små mängder naturligt, så är det bra att använda fluortandkräm. Har man tandställning eller många hål, kan man behöva mer fluor, till exempel fluorskölj. Den som följer dessa råd har större chanser att bibehålla en god tandhälsa framöver.

Text: Maria Lundby Bohlin
Foto: Johanna Englund
Illustration: Martin Bäckström-Ledin

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s