Värmländsk brist på psykologer

IMG_3901Tillgången på psykologer varierar kraftigt mellan olika landsting, skriver Värmlands folkblad. Värmland har tillsammans med Norrbotten, Östergötland och Kronoberg fått underkänt av Psykologiförbundet, som har gjort en kartläggning över detta.

När det gäller Värmlands vårdcentraler har 66 procent varken anställda psykologer eller vårdavtal med privatpraktiserande psykologer. Nu kräver psykologförbundet att detta rättas till.

Vid behandling av depression och ångest, förordar Socialstyrelsen psykologhjälp, och när tillgången är ojämn blir vården ojämlik beroende på var i landet man bor. Gotland får som exempel godkänt, då de har tillgång till psykolog på alla sina vårdcentraler.

– Den psykiska ohälsan ökar, inte minst bland unga och kvinnor. Även om siffrorna pekar i en positiv riktning är behovet av psykologisk behandling fortfarande större än tillgången till psykologer på vårdcentraler, berättar Sveriges psykologförbunds ordförande Anders Wahlberg i ett pressmeddelande.

Text: Martin Bäckström-Ledin
Foto: Stefan Ek

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s