I december fördes en interpellationsdebatt i riksdagen mellan arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson (M). Frågan? Vad regeringen vill göra för att de sociala företagen ska växa, även efter det att man har avvecklat Fas 3.
Ylva Johansson (S) menar att man redan idag ger bidrag till kooperativa utvecklingscentrum som har till uppgift att ge råd och information före, under och efter uppstartandet av kooperativ och andra företag. Hon nämner också Socialfondsprogrammet som ska bredda arbetsmarknaden för de som står längst i från jobb, bland annat genom socialt företagande.
– Jag bedömer att arbetsintegrerande sociala företag ska kunna ha en fortsatt mycket viktig roll när det gäller att ge dem som står längst ifrån arbetsmarknaden en väg tillbaka. Regeringen kommer att fortsätta dialogen med de arbetsintegrerande sociala företagen, säger arbetsmarknadsministern.
Moderaternas Elisabeth Svantesson är inte helt nöjd med svaret:
– Att göra den bedömningen och att fortsätta dialogen är inte samma sak som att tala om vad man tänker göra för att de sociala företagen faktiskt ska kunna verka i Sverige, säger hon.
Hon menar vidare att frånvaron av konkreta och praktiska besked till de sociala företagen om vad som händer nu, skapar en enorm osäkerhet.
Ylva Johansson (S) menar att Fas 3 kommer att ersättas med andra insatser som kan komma att gynna sociala företag. Hon nämner arbetsträning, anställning med särskilt anställningsstöd och lönebidrag som aktuella insatser.
– Jag känner mig ganska säker på att många av de arbetsintegrerande sociala företagen kommer att komma i fråga som utförare eller arbetsgivare i de här fallen. Men precis som Elisabeth Svantesson vet är det inte ministern som bestämmer var en individ ska anställas eller var en individ ska arbetsträna, säger Ylva Johansson (S).
Elisabeth Svantesson (M) upplyser om att alliansregeringen tog fram en handlingsplan för sociala företag och att dessa företags andel fördubblades under bara några år. Hon menar vidare att den nuvarande regeringen bad Tillväxtverket, i samverkan med andra myndigheter, att göra ett program för utveckling av de sociala företagen.
– Problemet är att jag nu har fått veta att detta uppdrag har dragits tillbaka. Då vill jag fråga arbetsmarknadsministern: Hur kommer det sig att detta uppdrag har dragits tillbaka? Det ger mig lite dubbla signaler, säger Elisabeth Svantesson.
Ylva Johansson (S) svarar inte på frågan, utan hänvisar den vidare till näringsministern. Hon nämner istället att regeringen vill att sociala företag ska kunna positivt särbehandlas vid offentliga upphandlingar.
– Att högljutt under flera år skrika om Fas 3:s avveckling och sedan, när vi kommer till den dag då man börjar avveckla, inte ha några riktiga alternativ tycker jag känns mycket problematiskt, säger Elisabeth Svantesson (M).
– Självklart är det en osäkerhet för arbetsintegrerande sociala företag när en åtgärd där man är en aktör i förhållande till Arbetsförmedlingen fasas ut och nya åtgärder kommer där man ännu inte vet om man kommer att bli en aktör. Men jag tror att det finns goda chanser för att många av de arbetsintegrerande sociala företagen kommer att bli det, säger Ylva Johansson (S).
Text: Therese Nilsson
Foto på Ylva: Kristian Pohl/regeringskansliet
Foto på Elisabeth: Riksdagsförvaltningen
Tillägg: efter att artikeln varit publicerad i vår papperstidning har Regeringen utannonserat ett utredningsuppdrag angående det socialt företagandet. Uppdragets mål är att: ”främja den sociala ekonomin och stärka social innovationskraft. Målet är att ta fram förslag på hur näringspolitiken kan bidra till att stärka det sociala företagandet.” Arbetet beräknas vara klart den 31 maj 2016.
En reaktion till “Vaga besked om socialt företagande”